Porošenko dohodl osvobození Savčenkové, na jeho žádost ukončila hladovku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že s Ruskem dosáhl dohody o osvobození ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která si v Rusku odpykává trest 22 let vězení. Savčenková dnes na žádost prezidenta ukončila protestní hladovku. Porošenko na twitteru uvedl, že je připraven a ochoten pro ni poslat prezidentské letadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu | Zdroj: Reuters

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem mluvil Porošenko telefonicky už včera večer. Rozhovor se uskutečnil na pozadí spekulací o chystané výměně ukrajinské letkyně za dva Rusy odsouzené v Kyjevě.

Savčenková je vězněna v západoruském Rostově na Donu. Drží hladovku a obhájci mají vážné obavy o její zdraví.

Ukrajinská letkyně byla v Rusku zatčena v červnu 2014 za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukrajinského Luhanska. Jako důstojnice ukrajinského letectva údajně navedla palbu ukrajinských jednotek. V důsledku toho zahynuli 17. června 2014 žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin.

Obžaloba navrhla trest 23 let vězení za údajnou vraždu a překročení hranic. Minulý měsíc ji soud poslal za mříže na 22 let.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme