Karel Wichs: Ekvádor se vzpamatovává se zemětřesení

19. duben 2016

Postihne-li některou oblast zemětřesení, nezbývá než zmírňovat jeho následky a vzít si z něho poučení. Předvídat se moc nedá, i když se o to mnoho expertů snaží.

Někteří poukazují na to, že zvířata se před zemětřesením chovají nervózně, jiní že větším záchvěvům půdy předcházejí menší otřesy. Nic z toho není pravidlem, a tak to nejdůležitější je být připraven, že zemětřesení může přijít kdykoli.

Kdo někdy žil na pacifické straně Jižní Ameriky, ví, že je to krajina syrová. Nehrozí-li nebezpečí záplav nebo sopečné erupce či tsunami, pak někde blízko dojde k zemětřesení. Stává se, že člověk některou z těchto hrozeb podcení.

Právě to se nyní přihodilo v Ekvádoru, alespoň podle některých pozorovatelů: Lidé se soustředili na chování sopek a na zemětřesení prý jaksi pozapomněli. Podle odborníků hlavní problém spočívá v tom, že v Ekvádoru se buduje málo staveb s antiseismickými prvky.

Čtěte také

Nejde o to ochránit budovy před poškozením, ale zajistit, aby se nezřítily. Proto jsou bezpečnější moderní stavby, u nichž se přece jen víc dohlíží na antiseismická doporučení.

V oblasti okresu Padernales však převažují jednoduché a levné stavby. Je to vidět i na snímcích z místa tragédie. Skutečnost, že se zřítil most ve vzdáleném Guayaquilu, přisuzují odborníci šlendriánu při jeho výstavbě.

Hned po ničivých otřesech půdy se zvedla vlna solidarity s postiženou ekvádorskou oblastí

Otřesy půdy zasáhly i oblast, v níž operují kolumbijští partyzáni FARC. Když jsou pronásledovaní, prchají přes málo střežené hranice do Ekvádoru. Asi se nedozvíme, nakolik zemětřesení postihlo jejich základny, takže případné oběti zůstanou utajeny.

Zemětřesení v Ekvádoru způsobilo podplouvání zemské desky Nazca pod jihoamerickou desku, zatímco v Japonsku se jednalo o povrchovou trhlinu v euroasijské desce. Časovou shodu obou tragédií způsobil fakt, že ve světě dochází ke 20 000 zemětřesení ročně. Tedy alespoň podle Geologické služby Spojených států USGS.

Čtěte také

Prakticky ihned po ničivých otřesech půdy se zvedla vlna solidarity s postiženou ekvádorskou oblastí. Z okolních států i z Evropy přispěchaly záchranářské a zdravotnické týmy.

V případech takových neštěstí kdekoli na světě udivuje a dojímá vytrvalost, s jakou se lidé na postižená místa vracejí a znovu tam budují své životy.

V Ekvádoru se lidé soustředili na chování sopek a na zemětřesení prý pozapomněli

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.