Primárky ve státě New York vyhráli Clintonová a Trump

Miliardář Donald Trump a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová zvítězili ve stranických primárkách ve svém domovském státě New Yorku. Oba kandidáti se tak posunuli o krok blíž k získání nominace svých stran do podzimního boje o Bílý dům. Po sečtení většiny hlasů mají oba politici zajištěné pohodlné vítězství a jsou výrazně před svými konkurenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová upevnila vítězstvím v New Yorku své vyhlídky na prezidentskou nominaci

Hillary Clintonová upevnila vítězstvím v New Yorku své vyhlídky na prezidentskou nominaci | Zdroj: Reuters

Hillary Clintonová a Donald Trump přesvědčivě zvítězili v klíčových newyorských primárkách.

Demokratická kandidátka zatím získala 58 procent hlasů. Nad druhým Berniem Sandersem zvítězila s pohodlným 16procentním náskokem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primárky ve státě New York vyhráli Clintonová a Trump. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Pro političku je vítězství v New Yorku zásadním strategickým krokem a také skoro až povinností. Americká média píší, že porážka by pro bývalou senátorku za New York byla politickou katastrofou.

Clintonová oznámila, že celkové vítězství je na dosah. Upozornila, že letošní volby v USA jsou možná nejdůležitější za poslední desetiletí.

„V této kampani jsme zvítězili v každém regionu této země, od severu po jih a od východu po západ. Je to pro mě skutečně osobní. Newyorčané, vždycky jste stáli při mě a já teď budu stát při vás. Dnes jsme to společně znovu dokázali a já jsem za to hluboce vděčná,“ řekla Clintonová.

Ideje republikánských kandidátů Donalda Trumpa a Teda Cruze pak bývalá ministryně zahraničí označila za nebezpečné.

Demokratické primárky ve Wisconsinu vyhrál podle prvních odhadů Bernie Sanders | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Miliardář Trump získal v New Yorku pohodlnou většinu hlasů. Vítězství Donalda Trumpa oznamovaly volební okrsky už pár minut po uzavření volebních místností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primárky ve státě New York vyhráli Clintonová a Trump. Téma pro redaktorku Pavlínu Nečáskovou

Trump zatím obdržel 60 procent hlasů. Guvernér Ohia John Kasich, který skončil na druhém místě, získal o 35 procent hlasů méně než americký miliardář.

Překvapený byl i sám Trump. Prohlásil, že takové vítězství si nepředstavoval ani v těch nejdivočejších snech.

„Čekali jsme tento týden velká čísla, protože všechna poslední volební místa mají velké problémy. Když se podíváte na Pensylvánii, Indianu, Maryland, Rhode Island, tak všude mají problémy. My tyto problémy vyřešíme,“ dodal republikánský kandidát.

Pokud by realitní magnát měl i po finálním sečtení nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, mohl by dostat všech 95 tamních republikánských delegátů k dosud získaným 756 delegátům.

Primárky v New Yorku přicházejí ve většině prezidentských voleb na řadu až ve chvíli, kdy už je o kandidátech rozhodnuto. Letos tomu tak rozhodně není. Newyorčané proto v předešlých dnech zažívali velmi silnou předvolební kampaň.

O finální nominaci se u republikánů i demokratů rozhodne na konferencích, které se uskuteční v červenci.

Republikánské primárky v New Yorku s přehledem vyhrál Donald Trump | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Lenka Kabrhelová, mkp, Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme