Při výběru uprchlíků jsme neudělali zásadní chybu, říká ředitel NF Generace 21

Projekt přesídlení iráckých křesťanů do Česka skončil neúspěchem. Postupně jich mělo přiletět více než 150. Ještě ani nebyli všichni a už se celkem 49 uprchlíků rozhodlo odjet do Německa nebo se vrátit zpět do vlasti. Vláda nakonec projekt Nadačního fondu Generace 21, který přesídlení zajišťoval, zastavila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Česku dál zůstává 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

„Jsou velmi smutní z toho, jak se ti ostatní rozhodli. Tito lidé jsou vděční, učí se česky a chtějí tady zůstat. Z tohoto pohledu projekt není úplně neúspěšný,“ říká ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant ze Strany zelených.

Odmítl také, že by fond udělal při výběru uprchlíků jakoukoli zásadní chybu. Uprchlíci i v jiných zemích se podle něj nejsou schopni sžít s novou situací a vyrovnat s minulostí i budoucností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při výběru uprchlíků jsme neudělali zásadní chybu, říká generální ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant

„Myslím, že jsme neudělali žádnou zásadní chybu. Mluvil jsem s odborníky na Blízký východ a oni říkali, že i kdyby se tomu věnovalo desetkrát tolik peněz a desetkrát tolik času, tak by byl výsledek zhruba stejný. Není možné předvídat, jak ti lidé budou reagovat na úplně jinou situaci,“ vysvětluje Talafant.

S výběrem rodin pomáhal v Iráku Salman Hasan. Podle serveru iDNES.cz má blízko k hnutí Úsvit a šéfovi Bloku proti islámu Martinu Konvičkovi. Ředitel Generace 21 ale tvrdí, že o tom fond nevěděl.

„O jeho politických názorech a těchto věcech jsme se nebavili. V době, kdy jsme s ním začínali spolupracovat, tak jsme o těchto jeho aktivitách nevěděli. Věděli jsme, že tam pomáhá uprchlíkům, že je s nimi v kontaktu a zná je osobně. Uvedl nás do iráckého prostředí, potom jsme spolupracovali i s dalšími lidmi,“ popisuje Talafant.

Organizace se chce o zbývající uprchlíky dál starat a pomáhat jim, minimálně po celý první rok jejich pobytu v Česku. Talafant se sice neobává, že by další lidé chtěli z Česka odejít, vyloučit to prý ale nemůže.

„Určitým způsobem nastala řetězová reakce, takže u některých jedinců to vyloučit úplně nemůžeme. Teď tomu ale nic nenasvědčuje až na výjimku snad jedné osoby, která je ve velmi špatném psychickém stavu. Ostatní jsou ale spokojení, děti chodí do školy a já osobně v tuto chvíli takové obavy nemám,“ dodává ředitel fondu.

Křesťanští uprchlíci v Česku

Nadační fond Generace 21 zorganizoval přijetí celkem 89 iráckých křesťanů v Česku. Postupně jich mělo dorazit 153, z nichž 130 měli být vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Českou republiku opustila jako první na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy. Odjela do Německa, kde je ale zadržela policie. Úřady chtějí většinu z nich vrátit zpět do Česka.

Policie převezla 16 křesťanských uprchlíků z Iráku na služebnu v centru Ústí nad Labem | Foto: ČTK

Po převzetí je stát prvaděpodobně umístí do detenčního zařízení. Ministerstvo vnitra pak bude chtít uprchlíky vrátit zpět do vlasti. Pokud ale iráčtí křesťané v Česku znovu požádají o azyl, úřady jejich žádosti řádně posoudí.

Z Česka také později odletěla osmičlenná rodina dočasně ubytovaná v Brně. Důvodem k návratu byl prý stesk po rodině i rodné zemi a také obavy z jazykové bariéry.

V polovině dubna pak Česko chtělo opustit dalších 16 uprchlíků z Iráku. Odmítli azyl a na úřadu si vyzvedli pasy. Čeští policisté je později zastavili nedaleko hranic a vysvětlili jim, že nejsou oprávněni odjet do Německa. Skupina se později rozhodla k návratu do vlasti.

Kdo zaplatí odjezd?

Ministerstvo vnitra už s nadačním fondem začalo jednat o tom, kdo odjezd 16 uprchlíků do Iráku zaplatí. Návrat by podle ministra Milana Chovance z ČSSD měla hradit sama organizace.

„Mluvili jsme o tom a určitě se nějak domluvíme. Není úplně samozřejmé, aby se z darů na záchranu iráckých křesťanů financoval jejich návrat domů, ale chápeme naši spoluzodpovědnost na této situaci, takže se nezdráháme o tom jednat,“ upřesňuje Jan Talafant.

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 také už dříve řekl, že nejférovější by bylo, kdyby si skupina uhradila cestu sama.

Vláda začátkem dubna rozhodla, že program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka skončí. Jeho zrušení navrhl ministr vnitra Chovanec.

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme