Neonacisté získali grant od Evropského parlamentu

20. duben 2016

I přes přísnější kontrolu dotací více než 5 milionů korun směřuje nadaci Europa Terra Nostra. Peníze půjdou na přípravu mezinárodního letního setkání ve Stockholmu, kde vystoupí zejména švédští neonacisté.

„Europa Terra Nostra je přidružená nadace k evropské politické straně, která se jmenuje Aliance za mír a svobodu – zastřešující orgán krajně pravicových stran v rámci Evropy,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus politolog Jan Charvát z FSV UK.

Evropský parlament dotaci přidělit musí


Skupiny, které jsou spojené s těmi krajně pravicovými nebo neonacistickými uskupeními, velmi často vytvářejí zcela legální strany, které se alespoň formálně distancují od toho otevřeného neonacismu, a je poměrně velmi těžké to prokázat. Jan Charvát

„Ona dostává podporu, která je ale ze všech grantů, které byly přerozděleny, nejmenší. Samozřejmě to vyvolalo určitou vlnu zájmu zejména proto, že v minulosti už probíhaly tendence pro to, aby přerozdělování grantů bylo přísnější, aby strany tohoto typu ty granty nedostaly,“ vysvětluje dále Charvát.

Má to však jedno „ale“. „Pokud ta nadace, která mluví za tu celopevropskou stranu, vystupuje legálně a není nic, co by jí bylo možné ze zákonného pohledu vytknout, tak jí Evropský parlament prostě nemůže tu dotaci nepřidělit,“ říká Charvát a dodává, že pokud je nějaká strana prokazatelně neonacistická, pak je možné ji zakázat a dotaci nedostane.

Celý rozhovor s politologem Janem Charvátem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.