V Budějovicích začíná festival Literatura žije, nabízí autorská čtení i knihy zdarma

20. duben 2016

Spisovatelé Eva Turnová, Jiří Hájíček nebo Kamil Bouška budou hlavními hosty festivalu Literatura žije, který začíná v Českých Budějovicích ve středu 20. dubna. Jeho dějištěm bude centrum města a kavárna Měsíc ve dne.

Kromě workshopů, literárních čtení, performancí a divadel se lidé mohou těšit na literární trolejbus, který bude jezdit během středečního odpoledne od nádraží na sídliště Máj.

V hlavním centru dění na náměstí Přemysla Otakara II. vyroste festivalový stan. Návštěvníky přivítá každý den od 11 hodin. Ze svých knih tu budou předčítat známí i začínající autoři. „Největší hvězdou bude Eva Turnová, což je známá undergroundová spisovatelka, která také byla dlouhá léta baskytaristkou Plastic People. Číst budou i další autoři a vše doplní živá hudba,“ říká za organizátory Eliška Štěpánová.

Čtvrtek bude patřit těm, kteří jsou jiní. Ve své mateřštině přečtou úryvky z oblíbených knih cizinci, kteří v jihočeské metropoli žijí. Lidé uslyší rodilou Italku, Chilana, Američanku nebo Ukrajinku. Druhá část dne bude věnována lidem bez domova. Ti nastudovali autorský muzikál a zahrají jej na náměstí.

Každý večer od 19.30 hodin začíná program v literární kavárně Měsíc ve dne. Ve středu se tu sejdou spisovatelé Jiří Hájíček, David Jan Žák a Kateřina Bolechová. Ve čtvrtek budou svá díla číst začínající autoři.

Autorská čtená nebo hudební vystoupení zažijí i cestující v literárním trolejbuse. Ten vyjíždí ve středu v 16 hodin od nádraží a míří na sídliště Máj. „Nikdo určitě nebude chtít vystoupit, protože tam budou literární performance, živí muzikanti, čtení,“ dodává Eliška Štěpánová.

Stejně jako při předchozích ročnících si také lidé z festivalu zdarma odnesou knihy. Vybrat si je mohou po celou dobu festivalu ve stanu na náměstí. Letos pořadatelé rozdají tři tisíce knih, které shromáždili během tříměsíční sbírky.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio