Volně prodejný Bioparox se stahuje z trhu, přípravek mohl vyvolávat alergické reakce

Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje z trhu volně dostupný Bioparox, který je určen k léčbě zánětu horních cest dýchacích nebo angíny. Přípravek totiž obsahuje antibiotikum fusafungin, které není natolik účinné, jak se doposud myslelo. Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky se navíc u léků s fusafunginem můžou projevit závažné alergické reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Lenka Šipošová

Léčivé přípravky s obsahem fusafunginu jsou obchodovány ve zhruba polovině států Evropské unie pod různými obchodními názvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

SÚKL nařídil stáhnout Bioparox z lékáren, přípravek může vyvolávat závažné alergické reakce. Více s ředitelem SÚKLu Zdeňkem Blahutem

V České republice je dostupný jeden léčivý přípravek s obsahem fusafunginu, a to právě Bioparox. Jeho registrace bude zrušena do 28. května.

Přehodnocení léčivých přípravků s obsahem fusafunginu bylo zahájeno na podzim roku 2015 na žádost italské lékové agentury, která pozorovala nárůst hlášení závažných alergických reakcí, včetně anafylaktických reakcí.

Fusafungin je antibakteriální léčivá látka s protizánětlivým účinkem používaná ve formě aerosolu pro nosní nebo orální podání ve spreji. Dosud se využíval k místní léčbě zánětů sliznice hltanu a dýchacích cest, jako je rýma, zánět vedlejších nosních dutin, angína, zánět hltanu, zánět hrtanu. U lehčích onemocnění se mohl užívat bez porady s lékařem.

„Ve většině závažných alergických reakcí kromě anafylaktického šoku byly pozorovány i dušnosti. Italská léková agentura vyjádřila své obavy i ohledně přínosu fusafunginu v léčbě infekce a jeho role v rámci zvyšování antibiotické rezistence,“ říká Zdeněk Blahuta, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

O náhradě přípravku Bioparox radí Blahuta poradit se s lékařem nebo lékárníkem: „Všeobecně je nejvhodnější léčba běžných infekcí horních cest dýchacích – několikadenní klid na lůžku a dostatek teplých tekutin.“

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme