Sazby hypoték klesly pod dvě procenta, lidé si stále více půjčují

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále propadla na historické minimum 1,97 procenta. Nízké sazby lidi lákají. Ve třetím měsíci roku si sjednali hypotéky za 17,9 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelných údajů Fincentrum Hypoindexu. Zájem o půjčky by podle Jiřího Patáka z finanční společnosti Chytrý Honza měl dál stoupat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchlabí, novostavba, byty, dům

Vrchlabí, novostavba, byty, dům | Foto: Michaela Vydrová

„Poptávka po nových úvěrech, kterou monitorujeme, dokonce meziročně stoupá ke třetině. Objemy úvěrů rostly kolem 17 procent. Je jasné, že apetýt na půjčování na bydlení ještě poroste,“ myslí si Paták.

Důvodem poklesu úrokových sazeb hypoték je podle Patáka tvrdá konkurence: „Banky začaly výrazně inovovat hypoteční produkty. Začaly konkurovat nejenom cenou, ale i parametry úvěrů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úrokové sazby hypoték jsou v Česku na historickém minimu. Proč tomu tak je, zjišťovala Jitka Hanžlová

Hypotéku si v březnu vzalo celkem 9250 lidí. Průměrná hodnota hypotéky se ve stejný měsíc dostala na dosah dvou milionů korun. Za první čtvrtletí si pak lidé vzali přes 23 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu přes 45 miliard korun.

Hypotéky proto mohou ještě malinko zlevnit. A pokud budou zdražovat, nemělo by to být nijak rychlé. Rostoucí zájem o koupi nemovitosti ale postupně zvyšuje ceny bytů i domů.

„Na trhu je spousta likvidity a banky vlastně nemají kam dávat peníze. To znamená, že se perou doslova o každé zajištěné aktivum, mezi které samozřejmě patří i hypotéky, takže i úrokové sazby pod dvě procenta jsou pro ně stále dobrý obchod,“ vysvětluje vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Kdo si chce vzít hypotéku, by ale měl podle Rajdla pečlivě porovnávat nabídky: „Pokud dnes někdo s dostatečnými příjmy a s požadavkem na hypotéku do 85 procent hodnoty nemovitosti nedostane sazbu pod 1,9 procenta, pak je ve špatné bance.“

Ekonomický růst i levná koruna

S ekonomickým růstem se zvyšuje ochota domácností utrácet. Zároveň jsou kvůli politice České národní banky levné peníze. Při nízkých úrocích se nevyplatí spořit peníze na účtu, proto lidé hledají možnosti investic.

Lidé si také více kupují byty, aby je mohli pronajímat. „Ceny doteď rostly velmi mírně, poslední 3 měsíce sledujeme velmi výrazný nárůst cen bytů, a to především bytů menších, který má největší investiční potenciál z hlediska pronájmu,“ řekl Českému rozhlasu ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Průměrná úroková sazba hypoték | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme