Za kamerou stál i s Alzheimerem a Parkinsonem. Příběhy slavných: Karel Kachyňa

18. duben 2016

O režisérovi, jehož filmy dodnes vzbuzují bouřlivé polemiky (Král Šumavy) i bezvýhradné uznání (Ucho). V 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Narodil se 1. května 1924 v jihomoravském Vyškově. Dětství prožil v Kroměříži. Pocházel ze zámožnější rodiny, která mu umožnila studia podle jeho představ. Prošel baťovskou uměleckou přípravkou a po vojně (1947) nastoupil na nově založenou filmovou fakultu. Tam se potkal s Vojtěchem Jasným.

Studia a první manželství

Velký ohlas měl jejich první dokument Není stále zamračeno o zemědělcích v poválečném pohraničí. V roce 1950 se Kachyňa oženil s herečkou Eliškou Kuchařovou. Po rozpadu 14letého vztahu se Kachyňovi podařilo na tehdejší dobu nemožné: svěření dcery Elišky do vlastní péče.

Král Šumavy

První snímky byly poplatné době. Kachyňa tvrdil, že točí pravdu. Věřil v budování socialismu. Legendární Král Šumavy (1959) přilákal do kin čtyři miliony diváků. Je sice prosáklý propagandou, Kachyňa ale poprvé ukázal talent. Po setkání se scénáristou Janem Procházkou dostaly jeho filmy v 60. letech úplně jiný tvar.


Účinkují: Jaroslav Plesl a Magdaléna Borová
Napsal: Jan Jaroš
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Směšný pán a Ucho

Kachyňa se zatím podruhé oženil (s letuškou Ajkou). S Procházkou točil nejdřív filmy pro děti (Trápení, Závrať, Vysoká zeď). Pak přišel zlom: Ať žije republika, Kočár do Vídně, Noc nevěsty a jejich kritika novodobých dějin. Spolupráce vyvrcholila v roce 1969 filmy Směšný pán a Ucho. O podezírání, nejistotě a strachu politiků v 68‘. Čekal je trezor.

Normalizace

Kachyňa se kál a v 70. letech točil, co mu dali (posledním filmem s Procházkou byl Už zase skáču přes kaluže). Z řady vyčnívá tragikomedie z první republiky Lásky mezi kapkami deště (1979). Během natáčení Sestřiček (1983) se zamiloval do Aleny Mihulové. Stala se jeho třetí manželkou.

Samet a nemoci

Velké úspěchy na něj čekaly i v 80. letech. Nerezignoval. Bylo mu 65, když přišla sametová revoluce. Na popud Jiřiny Bohdalové udělali film Fany. Oba pak čekal Český lev (jeho za celoživotní práci). Za kamerou stál, i když se u něj začal projevovat Alzheimer i Parkinson dohromady. Povahově se změnil k nepoznání. Trvalo to celé čtyři roky. Karel Kachyňa zemřel 12. dubna 2004.

Ostatní Příběhy slavných najdete v Archivu pořadů.

autoři: Jan Jaroš , lup
Spustit audio