V Ostrově by mohly od letoška začít jezdit ekologické autobusy

20. duben 2016

Ostrov na Karlovarsku chce prostřednictvím svého dopravního podniku požádat o dotaci na obnovu vozového parku městské hromadné dopravy. Ve městě by tak vůbec poprvé mohly jezdit ekologické autobusy, poháněné stlačeným zemním plynem.

„Měly by to být dva velké autobusy a jeden menší s pohonem na stlačený zemní plyn. Rozhodnutí padlo i proto, že je na dopravu možné čerpat dotace z IROPu,“ říká starosta Pavel Čekan.

V Ostrově by tak od letošního roku měly poprvé jezdit ekologické autobusy, do současné doby tady jezdily naftové. Nákup autobusů pravděpodobně povede i k vybudování čerpací stanice na zemní plyn.

Čtěte také

První autobus nového dopravního podniku město představí 13. května u příležitosti otevření výrobního závodu firmy Witte v průmyslové zóně. Nově by měl být přizpůsoben i vzhled autobusu.

„Uvidíme, zda se podaří umístit na něj i už i logo města. O jeho podobu možná vyhlásíme soutěž," doplnil starosta. Ostrý provoz dopravního podniku bude ve městě zahájen od července.

Město Ostrov založilo dopravní podnik společně s firmou Ligneta. Zastupitelé o tom rozhodli v únoru. V počáteční fázi bude podnik provozovat dvě linky: vnější a vnitřní okruh kolem Ostrova.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio