Vědecký úspěch nelze vybudovat na zelené louce, připomíná expert na hodnocení vědy

20. duben 2016

Jak úspěšná je česká věda ve srovnání se světem? A podle jakých kritérií je možné hodnotit vědeckou práci a její úspěšnost? Autor blogu o hodnocení a financování vědy nás zavedl do zákulisí české vědy.

„Je řada různých hodnocení,“ uvedl ve Studiu Leonardo ekonom Daniel Münich. „Většinově jde o publikační výkonnost, ale v některých oborech jsou důležité i jiné výsledky než publikace, takže musí být člověk opatrný, jaký typ výstupu hodnotí.“

Jde také o to, jestli je vědecký výstup kvalitní nebo užitečný, dodal expert. „To, že vyjde knížka nebo článek, vůbec nic neznamená, dnes se dá opravdu otisknout všechno.

„Bohužel, posedlost počtem publikací je obrovská. Trochu to zlepšil onen tzv. kafemlejnek, ten se snaží odlišovat kvalitu a význam časopisů, v nichž články vycházejí.“

I tak vědci nacházejí skuliny, jak publikovat hodně těch méně kvalitních textů. „Protože nakonec se stejně doberou k penězům. Taková je podstata kafemlejnku, který i za slabé výsledky ve velkém počtu dává peníze,“ konstatoval Münich.

Jak tedy obstojí české vědecké obory ve srovnání se světem? „V našem centru Idea publikujeme srovnávací ukazatele, které ukazují, které obory vypadají, že jsou ty dobré a ty, které jsou podezřele špatné.“

„Ukazuje se, že pár nejkvalitnějších článků je důležitější než tisíce těch průměrných nebo podprůměrných,“ vysvětlil ekonom.

Mezi obory v Česku, které vynikají jak kvalitou, tak kvantitou, je v oblasti přírodních věd především chemie.

„V tomto ohledu hraje velkou roli historie, jako třeba krystalografie a spektroskopie, kde byli Češi vždy dobří, a ono to pokračuje. To také ukazuje, že vědecký úspěch nelze vybudovat na zelené louce.“

Opačná situace je ve společenskovědních oborech jako jsou sociologie, psychologie, ekonomie nebo politologie.

„Zde je vidět, že komunistická ideologie obory víceméně zničila, a napáchala obrovské škody, které ani po 25 letech nebylo možno napravit,“ shrnul Daniel Münich.

Hostem Studia Leonardy byl ekonom Daniel Münich, expert na hodnocení a financování vědy. Připravila Terezie Jirásková, moderuje Renata Kropáčková.

autoři: Terezie Jirásková , rkr , oci
Spustit audio