Vyberte si oblečení v L´Skříni a pomůžete lidem s duševním onemocněním

20. duben 2016

Lidem s duševním onemocněním dlouhodobě pomáhá nezisková organizace Fokus z Českých Budějovic. Finance získává i díky netradičním projektům. Jedním z nich je butik L´Skříň.

„Butik s módou z druhé ruky jsme zřídili v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích. Je to sociální firma, zatím negeneruje žádný zisk, ale doufáme, že brzy bude,“ říká pracovnice Fokusu Iva Černá.

Proto se v pondělí 25. dubna uskuteční v L´Skříni speciální akce. „Abychom získali nějaké prostředky na dobrou věc, budeme tento den podporovat udržitelnou a recyklovanou módu a máme velké slevy,“ zve Iva Černá.

Volba termínu není náhodná. „Před třemi lety spadla v Bangladéši velká textilní továrna, kde se šije oblečení pro řetězce. My si tím připomínáme, že móda nemusí být záležitostí jedné sezony, ale je to věc, se kterou se dá nakládat ekologicky,“ dodává.

Lidé mohou v L´Skříni nejen nakoupit, ale také nabídnout k prodeji vlastní vyřazené oblečení. V obou případech tak pomohou lidem s duševním onemocněním.

Českobudějovický Fokus se zároveň pokouší restartovat a inovovat nástroj pro prevence relapsu schizofrenie z dílny Národního ústavu duševního zdraví. „Rádi bychom ho aplikovali a rozšířili, aby fungoval jako komunikační prostředek mezi pacientem a lékařem. Člověk, který má schizofrenii, každý týden ve čtvrtek odpoví na deset jednoduchých otázek a program umí vyhodnotit, zda se neblíží riziko zhoršení stavu. Pokud ano, dá vědět lékaři a sociálnímu pracovníkovi,“ popisuje ředitelka Fokusu Zdena Kuviková.

Nezisková organizace má zázemí na sídlišti Vltava. Zde je otevřeno každý všední den od 7.30 do 16 hodin. Lidé mohou Fokus kontaktovat i prostřednictvím emailu nebo telefonu. „Nabízíme podporu a pomoc při řešení životních situací, máme i chráněné bydlení, sociálně terapeutickou dílnu,“ doplňuje Zdena Kuviková.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio