Štěnice jsou velký problém posledních zhruba tří let

20. duben 2016
Dobré odpoledne

Na Vysočině se daří štěnicím. Nepříjemný hmyz se v našem kraji ve větší míře objevil zhruba před třemi lety. O jeho likvidaci se stará Daniel Honzák z firmy Deraslužby Jihlava. Kromě štěnic se v našich bytech a domech objevují i další nezvaní hosté.

„V domácnostech nejčastěji provádíme desinsekční zásah u blech a štěnic. Jsou to krev sající parazité, kteří se vyskytují po celý rok. Taktéž celý rok, ale v menší míře provádíme zásahy proti rusům, švábům, pisivkám a mravencům faraónům,“ vyjmenovává Honzák. Štěnice si lidé velmi často přivážejí z cestování a dovolených po světě přímo ve svých zavazadlech. Navíc si štěnice vybudovaly i rezistenci vůči dříve používaným přípravkům.

Nejhůř se likvidují štěnice

„Je to dáno jejich biologií, chováním a také tím, že majitelé domů a bytů přijdou na to, že mají doma štěnice, až když jsou namnoženy do větších počtů,“ upozorňuje Honzák. Všechen hmyz odborníci likvidují schválenými chemickými prostředky. Mohou být například ve formě gelu. „Vždycky je potřeba vědět proti jakému hmyzu stojíme, znát jeho biologii, chování, etologii. Na základě toho se vybere účinná látka a druh zásahu. Jinak vypadá zásah proti štěnicím, jinak proti mravencům,“ říká Honzák.

Štěnice nelikvidujte sami přípravkem z obchodu

„Nedoporučujeme v žádném případě štěnice stříkat některými komerčními přípravky, protože tím docílíme akorát toho, že se štěnice rozlezou do dalších pokojů nebo jiných bytů. Nevyhazujte napadené postele. Přenášením se štěnice mohou vytrousit a zalézt do jiných bytových jednotek,“ upozorňuje Honzák. Poznat přítomnost štěnic v bytě není jednoduché. Ze začátku jsou lidé poštípaní, ale připisují to komárům. Nakonec můžou najít hnízdo štěnic v posteli nebo její bezprostřední blízkosti. „Nejčastěji jsou lokalizováni v rozích postele, na matracích nebo v místech, kde je postel přisunutá ke zdi,“ vysvětluje Honzák. Dospělí jedinci štěnice jsou velcí kolem 5 mm. Dalším znakem je trus štěnic, což jsou černé tečky na látce nebo na dřevě postele.

Na návštěvu deratizátora je potřeba byt připravit

„Zásah spočívá v aplikaci postřiku na postel, matrace ze všech stran, na lišty, na zdi do určité výše a na nábytek v bezprostřední blízkosti postele. My potřebujeme vyklidit postel nebo všechna lůžka v bytě a vyklidit úložné prostory,“ vysvětluje Honzák. Lidé by se při aplikaci látky neměli v místnosti vyskytovat.

Život ohrožující může být hnízdo sršní nebo vos

„Nebezpečný hmyz je to zejména pro lidi, kteří mají na bodnutí sršně nebo vosy alergické reakce nebo anafylaktický šok. To je život ohrožující záležitost. V takovém případě je lepší zavolat deratizační nebo desinsekční firmu,“ říká Honzák. Na hnízdo sršní nebo vos můžeme často narazit na půdě, v zákoutích zdí chráněné před deštěm nebo v dutinách stromů.

Spustit audio