Čerpací stanice v Rakovníku nesmí prodávat směsnou naftu. ČOI zjistila, že je závadná

Česká obchodní inspekce dnes zakázala prodej směsné nafty na čerpací stanici F9 v centru Rakovníka. V ulici Dukelských hrdinů odebrala vzorky, které neodpovídaly normám. Nafta patří podle statistik inspekce k dlouhodobě problémovým palivům. Jen v březnu inspektoři zajistili tři nevyhovující vzorky ze 194 odebraných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto)

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto) | Foto: Barbora Kladivová | Zdroj: Český rozhlas

Pracovníci České obchodní inspekce dorazili na čerpací stanici krátce před desátou hodinou.

Poté, co seznámili obsluhu s výsledky odebraných vzorků, zalepili dvě čerpací pistole červenými páskami a opatřili je i pečetí ČOI, aby spotřebitelé nemohli závadné palivo tankovat.

Odebrané vzorky směsné nafty byly výrazně pod limitem bodu vzplanutí. Ten má být 53 stupňů, u rakovnické pumpy ale měl pouze 20 stupňů.

„Myslím si, že je to asi nevhodným skladováním a tím, že je produkt starý, protože dodávka je z ledna. I u pohonné hmoty se měla dodržovat expirační doba,“ řekl na místě inspektor ČOI.

Pokuta až ve stovkách tisíc

Celkem jde o víc než 1700 litrů směsné motorové nafty za zhruba 46 tisíc korun. Podle odborníků při dlouhodobém tankování tohoto paliva může dojít k poškození motoru vozu.

„Palivo musí odčerpat, ekologicky zlikvidovat a teprve poté, až budou mít nový závoz, mohou znovu prodávat,“ popsal postup mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle zaměstnance, který nechtěl uvést své jméno, čerpací stanice směsnou naftu nakoupila v rafinerii. Majiteli hrozí pokuta v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Kvalita pohonných hmot se v Česku dlouhodobě zlepšuje a podle ČOI je velmi dobrá. V průběhu března odebrali kontroloři po celé zemi 194 vzorků paliv, požadavkům nevyhověly tři z nich. Ve všech případech šlo o naftu.

Zákaz prodeje vydali v březnu na víc než 10 tisíc litrů nafty v hodnotě přesahující čtvrt milionu korun.

Nafta patří podle statistik ČOI k dlouhodobě problémovým palivům | Foto: Barbora Kladivová

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme