Rusko odpoví na neprodloužení akreditací svých novinářů v Česku stejným způsobem

Moskva analogicky odpoví na rozhodnutí českých úřadů neprodloužit akreditaci v Česku dvěma ruským novinářům. Dnes to podle agentury Ria Novosti prohlásila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová s tím, že tento krok není ruskou volbou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

média, novináři, kamera, press, diktafon, televize, rozhlas, žurnalistika

média, novináři, kamera, press, diktafon, televize, rozhlas, žurnalistika | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Učiníme analogická opatření vůči novinářům této země. To není naše volba. Přijímat podobná opatření vůči zahraničním žurnalistům je pro nás vždy zklamáním, protože práce ministerstva nesměřuje k odebírání akreditací, ale k jejich vydávání,“ uvedla Zacharovová.

Zacharovová víceméně zopakovala stanovisko, které k neprodloužení akreditací ruských novinářů v ČR již dříve zaujalo ruské ministerstvo zahraničí. V prohlášení vydaném 13. dubna sdělilo, že z české strany jde o kroky, které poškozují vzájemné vztahy a které nezůstanou bez odpovídající reakce.

Mluvčí českého velvyslanectví v Moskvě Vladimír Kadlec ČTK řekl, že ambasáda nemá žádné informace nad rámec toho, co dnes Zacharovová podle RIA Novosti řekla. Není tedy zatím jasné, proti komu ani kdy ruská strana odvetné kroky hodlá podniknout.

Jako stálí zpravodajové v Rusku nyní podle Kadlece pracují Miroslav Karas z České televize, Martin Dorazín z Českého rozhlasu a spolupracovník serveru Aktuálně.cz Jiří Just. Podle zdrojů ČTK mají Dorazín a Karas čerstvé ruské akreditace.

Reciproční krok

České ministerstvo zahraničí neprodloužilo akreditaci zpravodaji ruské státní agentury RIA Novosti Alexandru Kuranovovi a zpravodaji listu Večerňaja Moskva Vladimiru Sněgirjovovi.

Učinilo tak na základě doporučení českých zpravodajských služeb. Ruští novináři se kvůli tomu možná obrátí na soud.

Česko a Rusko už s neudělováním akreditací novinářům mají zkušenosti z minulosti. V 2006 nedostal novu akreditaci zpravodaj ČT Jan Moláček. Možná proto, že musel z Česka odejít zpravodaj RIA Novosti Leonid Sviridov.

O čtyři roky později se stejný postup opakoval u zpravodaje ČT v Moskvě Josefa Pazderky, který nedostal vízum. Možná to byl reciproční krok v reakci na to, že o rok dřív musel ČR opustit ruský novinář Vladimir Silkin. BIS ho tehdy označila za špiona s novinářským krytím.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme