Jablonec nad Nisou chce koupit funkcionalistickou Kantorovu vilu

21. duben 2016

Vila stojí na křižovatce ulic Palackého a U přehrady. Objekt z roku 1934 je postavená podle plánů architekta Heinricha Kulky. Je v soukromých rukách a v současnosti ji má v nabídce realitní kancelář. Chce za ni necelých 9 milionů korun.

Podle primátora Petra Beitla je o podobný druh staveb mezi turisty velký zájem. Jablonec se navíc může pochlubit celým souborem staveb, které buď přímo nesou funkcionalistický rukopis nebo jeho znaky. Patří mezi ně jablonecká radnice, Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, Háskova vila či Schmelowského vila.

Vila je funkcionalistický skvost, nejvíce připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze. Zajímavá je už jenom tím, že jí navrhl architekt Heinrich Kulka, který byl žákem neméně slavného architekta Adolfa Loose. Navrhli například vilu v Paříži pro slavnou herečku a zpěvačku Josephine Baker.

Kantorovu vilu si nechal postavit jablonecký lékař Alfréd Kantor. Je čtyřpodlažní a krychlová. Nejvýraznějším prvkem bílé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Do polozapuštěného suterénu vily byla umístěna privátní ordinace lékaře, místnost pro domovníka, garáž a zázemí domu. V přízemí byla obytná hala, jídelna, veranda a kuchyně.

Koncem osmdesátých let 20. století hrozila domu demolice kvůli jedné z variant silničního průtahu městem. I když dům je poměrně v dobrém stavu, bude potřebovat rekonstrukci. Město chce vile vrátit původní podobu.

Zastupitelstvo by mělo o koupi vily jednat v červnu. Teprve pak se budou připravovat varianty, jak s vilou naložit.

autor: Eva Malá
Spustit audio