Amerického zpěváka Prince našli mrtvého v jeho domě. Bylo mu 57 let

Ve věku 57 let dnes zemřel americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince. Extravagantní hvězda 80. a 90. let byla nalezena ve svém domě na předměstí Minneapolis. Podle médií byl Prince nucen přerušit turné kvůli chřipce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Prince v říjnu 2010

Zpěvák Prince v říjnu 2010 | Zdroj: Reuters

Policisté sdělili, že našli zpěvákovo bezvládné tělo ve výtahu bytového komplexu Paisley Park Studios.

Přesné příčiny smrti úřady vyšetřují. Prince ještě minulý týden koncertoval, byl na turné po Spojených státech.

V médiích se objevila informace, že minulý týden po vystoupení v Atlantě musel vyhledat lékařskou péčí, z nemocnice ho ale po několika hodinách propustili. Údajně šlo o nevolnost kvůli chřipkovému onemocnění.

Nečekané úmrtí hudební ikony šokovalo fanoušky i americké umělce, sociální sítě i média jsou plná soustrastných vzkazů a vzpomínek.

Americký prezident Barack Obama označil v prohlášení Prince za jednoho z nejnadanějších, nejtvořivějších a nejproduktivnějších hudebníků současnosti. Zpěvák Rolling Stones Mick Jagger řekl, že je v šoku z úmrtí revolučního umělce a velkého hudebníka s ohromným talentem.

Americká popová hvězda Madonna vidí v Princovi skutečného vizionáře, který změnil svět. Řekla, že z jeho smrti je zdrcena. Režisér Spike Lee o muzikantovi napsal, že měl kromě hudebního talentu také úžasný smysl pro humor.

Prince, celým jménem Prince Rogers Nelson, ovlivnil několik hudebních generací. Za 35letou kariéru prodal víc než 100 miliónů nahrávek, získal sedm Grammy, jeho jméno je i v Rockenrolové síni slávy.

Byl znám díky svému originálnímu projevu, s nímž v hudbě spojoval prvky funku, rocku či R&B a v mnohdy divokých kostýmech předváděl na pódiích energická vystoupení. Své první desky vydával na přelomu 70. a 80. let, kdy měla jeho tvorba výrazně popový charakter.

Mezi jeho nejznámější alba patří Diamonds and Pearls z roku 1991 či Black Album vydané o tři roky později.

Celkem má na kontě přes tři desítky nahrávek obsahujících hity jako Cream či I Wanna Be Your Lover. Na řadě alb jiných umělců se podílel jako producent.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme