Při opravách Nového židovského hřbitova v Praze našli desku. Schovali ji nejspíš zloději

Část Nového židovského hřbitova v Praze je opravená. Renovace stovek náhrobků a tří velkých hrobek stála skoro šest milionů korun a restaurátorům trvala přibližně rok a půl. Výsledky projektu představila pražská Židovská obec. Dělníci při stříhání břečťanu narazili i na desku, která pocházela z několik metrů vzdálené hrobky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrobka rodiny Waldstein po rekonstrukci

Hrobka rodiny Waldstein po rekonstrukci | Foto: Jan Charvát

„Zaměstnanci stříhali, stříhali a najednou našli obrovské betonové kusy. Usoudili jsme, že opravdu patří k této hrobce. Dokonce tam byly i zbylé kovové, bronzové kroužky,“ popsala Zuzana Beránková z pražské Židovské obce.

Kam deska, která je momentálně v depozitáři, patří, poznali prý i podle poměrně velké šířky. Proč byla uložena v břečťanu několik metrů od hrobky, není jasné.

„Nejspíš je to práce nějakých zlodějů, kteří si to připravili na odnos a schovali si to tady do zeleně, že se pro to později vrátí,“ dodala Zuzana Beránková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Židovská obec zrekonstruovala část nového pražského hřbitova. Při opravách našli dělníci unikátní desku. Odkud pochází, se ptal Jan Charvát

Opravy se na židovském hřbitově dočkala i hrobka rodiny Waldsteinových. „Vlastně domeček, dá se říct, protože stojí na sloupech. Konkrétně z této hrobky rostl vzrostlý strom, prostředkem konstrukce,“ upozornil Tomáš Kraus z Federace židovských obcí.

Obnovit mramorové sloupy údajně nestálo mnoho úsilí, což svědčí o kvalitě materiálu.

„Z toho nápisu asi moc nevyčteme, na rozdíl od jiných, co jsou tu poblíž, kdy víme například, čím se jednotliví podnikatelé a průmyslníci zabývali. Máme tady dokonce případy dvorních radů, lidí, kteří založili cukrovary, textilní fabrikanty, bankéře. Toto je skutečně sekce, zní to možná archaicky, takzvané honorace,“ dodal Tomáš Kraus.

„Řídí se to počasím a samozřejmě se musí kompletně rozebrat, pak je nějaký čas na to, aby se díly opravily,“ řekla o trvání rekonstrukce, která čeká i další hrobky a náhrobky, Zuzana Beránková.

„Zhruba se dá říct, když se nějaká firma zabývá jen tou jednou danou věcí, tak zhruba tak tři měsíce,“ dodala.

Dříve povalené náhrobky po rekontrukci | Foto: Jan Charvát

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme