Česko pošle do Sýrie mimořádnou humanitární pomoc za 4 miliony korun

V Praze se dnes náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa se svým syrským protějškem Fajsalem Mikdádem dohodli, že Česko vyšle do Sýrie mimořádnou humanitární pomoc ve výši zhruba čtyři miliony korun. Pochybnosti o distribuci pomoci i do míst pod kontrolou opozice však vyjádřil v rozhovoru pro ČRo publicista Hassan Ezzedine, který situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu | Foto: Filip Jandourek

Zdravotnické pomůcky a materiál se mají dostat i do těžko přístupných zón, kde se bojuje.

„Český červený kříž nám říká, že první dodávka by měla jít v květnu, druhá v červnu,“ sdělil Českému rozhlasu náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české humanitární pomoci Sýrii mluvili náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa a publicista Hassan Ezzedine

„Je samozřejmě důležité domluvit se i o dopravě u dodávky - tam máme úspěšně završené jednání s ministerstvem obrany, takže to bude dodávka plně zajištěná českou stranou.“

Tlapa také zdůraznil, že pro distribuci je důležitým partnerem zejména v citlivých oblastech bojů syrský arabský Červený půlměsíc. Předmětem dnešních jednání bylo i to, aby syrská vláda pomohla otevřít koridor pro humanitární pomoc do oblastí konfliktů

„Je to pomoc určená pro civilisty, pro občany, kteří tam žijí bez možnosti základní lékařské péče, zraněným.“

Exkluzivně pro ČRo: Islamisté v Sýrii používají civilisty jako lidské štíty, tvrdí Damašek

Číst článek

Podle Martina Tlapy má dodávka oporu v rezoluci Rady bezpečnosti OSN z prosince loňského roku. „I Evropská unie se snaží, aby se civilní pomoc obyvatelstvu nedostala jen do zemí, kam jdou utečenci, ale aby šla i do zemí, které jsou postižené.“

„Považujeme to navíc za docela důležitou součást debaty o řešení příčin migrační krize. Řešíme problém s kvótami, ochranou hranic, ale myslíme si, že bychom daleko více měli vstupovat a snažit se přispět k řešení příčin.“

„To znamená, zastavit konflikt a pomoci lidem, aby neutíkali z postiženého území,“ poznamenal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Je to i snaha o vstup na syrský trh, míní Hassan Ezzedine

Publicista Hassan Ezzedine, který situaci v Sýrii sleduje dlouhodobě, vidí v jednání nejen snahu o humanitární pomoc, ale i snahu České republiky o podíl na obnově Sýrie.

„Česká vláda se podle mého názoru snaží dostat na syrský trh a snaží se rezervovat místo do budoucnosti,“ míní Ezedine.

Jak připomněl, situace v zemi není jednoduchá a dostat humanitární pomoc k lidem, kteří ji potřebují, je sice důležité, ale nesnadné.

„Ale aby tato pomoc přispěla k ukončení konfliktu v Sýrii, o tom dost pochybuji. A také o tom, jestli to nějakým způsobem dokáže zmírnit uprchlickou krizi. To nebude tak jednoduché,“ řekl Ezzedine.

„Jakákoli spolupráce na této úrovni se syrskou vládou znamená, že se tato humanitární pomoc dostane do míst pod kontrolou této vlády,“ poznamenal Ezzedine s tím, že distribuci do oblastí pod kontrolou opozice vláda zřejmě zajistit nedokáže.

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme