Zachránit lidský život může každý. Stačí se přihlásit do registru dárců kostní dřeně

Český národní registr dárců kostní dřeně symbolicky poděkuje všem, kdo pomáhají zachraňovat lidské životy. Uspořádal slavnostní galavečer v pražském Obecním domě a na pozvánku dopsal heslo „Kdo zachrání lidský život, zachrání celý svět“. Dárce pomohl například i dívce Nikol Révayové, která měla leukémii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

„Leukémii jsem měla dvakrát, poprvé ve čtyřech letech. Potom jsem byla asi dva týdny v první třídě, šla jsem na kontrolu a mamce řekli, že se mi leukémie vrátila,“ popisuje Nikol Révayová z Olomouce.

Při druhé léčbě už nezabrala chemoterapie. Lékaři ji proto doporučili transplantaci kostní dřeně. Maminka dívky Blanka Révayová vzpomíná, že vhodný dárce se našel rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zachránit lidský život může každý. Stačí se přihlásit do registru dárců kostní dřeně. Natáčela Eva Rajlichová

„Díky bohu jsme měli štěstí, že jsme skoro ani nečekali. Nikolčiny znaky byly takové, že jsme, myslím, měli i víc možností. V tomhle jsme měli obrovské štěstí,“ dodává.

Nikol se také změnila krevní skupina. Měla nulu stejně jako její rodiče, teď se ale její krevní typ označuje písmenem A.

„Krev vám ale darovat nemůžu. Jakýkoli člověk, který si projde chemoterapií, by mohl ohrozit toho daného člověka, ke kterému by krev nebo kostní dřeň šla,“ vysvětluje Nikol.

Kdo kostní dřeň daroval, se příjemce většinou nedozví, Nikol a její rodina to ale vědět bude. Český národní registr dárců kostní dřeně jim zprostředkuje v rámci slavnostního večera v pražském Obecním domě setkání.

„Jediné, co o dárci víme, je, že to v té době byla mladá slečna. To je jediná informace, kterou máme. Jsem zvědavá,“ přibližuje Blanka Révayová.

Český národní registr dárců kostní dřeně má v databázi téměř 65 tisíc lidí. Podařilo se mu zprostředkovat na 1300 nepříbuzenských transplantací kostní dřeně.

Darování kostní dřeně | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme