V táboře u Idomeni zůstává přes 10 tisíc migrantů. Věří, že se hranice otevře

V uprchlickém táboře u řeckého Idomeni na hranici s Makedonií stále zůstává více než 10 tisíc lidí. Přežívají v nuzných hygienických podmínkách a odmítají tábor opustit. Řekové se je ale snaží přestěhovat do legálních uprchlických center.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Odhadem 12 tisíc lidí na polích a na kolejích na vlakovém nádraží. Stovky stanů, několik hangárů, ordinace, mobilní sprchy a toalety. Tak to vypadá v uprchlickém táboře u obce Idomeni na řecko-makedonské hranici.

Migranti tady přežívají už téměř dva měsíce. Věří, že se hranice a cesta směrem dál do Evropy otevře. Jedna z řeckých humanitárních pracovnic říká, že migranty přesvědčují o tom, že hranice zůstane uzavřená. Z nějakého důvodu prý ale věří v opak, proto tady podle ní zůstávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

V táboře u Idomeni zůstává přes 10 tisíc migrantů. Věří, že se hranice otevře. Na místě natáčel zpravodaj Petr Vavrouška

Ibrahim ze Sýrie chce do Německa, protože tam má 13letého syna. Zůstane ale prý klidně tady na poli, protože všechno je lepší než život v Sýrii.

Řekové chtějí uprchlický tábor u Idomeni postupně uzavřít, zatím ale nemají místo, kam by tisíce lidí přesunuli.

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška

„Tábory jsou plné. Jednou za čas se otevře nějaký nový, kam převezou 700 nebo 800 lidí, ale trvá to dlouho. Myslím, že hned tak to nezavřou,“ potvrzuje místní česká dobrovolnice.

Řekyně Kaly s tím souhlasí. Domnívá se, že tak tři tisíce lidí zůstanou i nadále ve velkých halách. Ostatní lidé by tu prý ale zůstat neměli, protože v táboře jsou špatné hygienické podmínky a migranti jsou plně odkázáni na pomoc nevládních organizací.

„Některých věcí je dost, některé jsou naopak dlouhodobě nedostatkové. Máme málo spodního prádla a ponožek. Boty vždycky chybí. Věcí ze sbírek, jako jsou trička a podobně, máme docela dost,“ dodává česká dobrovolnice.

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme