Operace srdce slovenského premiéra Fica dopadla dobře, oznámili lékaři

Operace 51letého slovenského premiéra Roberta Fica v kardiologickém centru v Bratislavě dopadla dobře, jeho stav je stabilizovaný. Oznámili to lékaři, detaily na žádost rodiny neupřesnili. Informaci přinesl Denník N. Lékaři podle něj Ficovi voperovali trojnásobný bypass, a pokud nebude mít komplikace, v nemocnici zůstane ješte týden až deset dnů. Rekonvalescence by měla trvat necelé dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico za Smer

Slovenský premiér Robert Fico za Smer | Zdroj: Reuters

Premiéra operoval tým přednosty kliniky kardiochirurgie Michala Hulmana.

„Zákrok probíhal standardním způsobem, pacient je absolutně stabilizovaný,” řekl Hulman na krátkém brífinku vedení nemocnice a slovenského ministra zdravotnictví. Více neupřesnila ani Ficova mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Robert Fico je po úspěšné operaci srdce, lékaři ale nechtěli specifikovat, o jaký zákrok mělo jít. Více zpravodaj Petr Vavrouška

Při bypassu se pomocí spojky obejdou zúžené cévy. Dělá se v případě, že jsou cévy neprůchodné ze 70 procent. Podle informací Denníku N měl Robert Fico hodnoty těsně pod touto hranicí.

Riziko několikahodinového zákroku prý není velké. Při operaci se přemostí ucpaná část pomocí cév odebraných z jiných částí těla, provádí se při mimotělním oběhu a na zastaveném srdci, tedy v celkové anestezii.

Podle českého kardiologa z IKEMu Jana Pirka, kterého cituje slovenský deník SME, je to běžný výkon, při kterém je nebezpečí podobné jako třeba při operaci žlučníku.

Slovenský úřad vlády se zatím ke zdravotnímu stavu premiéra nevyjadřuje. Slovenské deníky ale citují ministry vlády, podle kterých Fico stále dělá potřebná rozhodnutí a brzy se vrátí do práce.

Operace čeká i šéfa parlamentu

Fico přišel do nemocnice minulý čtvrtek a stěžoval si na bolesti v hrudníku a na činnost srdce. Lékaři při vyšetření zjistili, že má zúžené cévy a premiéra si nechali v nemocnici na pozorování.

Robert Fico kvůli zdravotním obtížím na poslední chvíli zrušil návštěvu Prahy, během které se měl setkat s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD i prezidentem Milošem Zemanem.

Operace čeká v pondělí i předsedu parlamentu a šéfa Slovenské národní strany Andreje Danka, který má onkologický nález na žaludku. Parlament tak zřejmě bude příští týden hlasovat o programovém prohlášení vlády bez dvou předsedů koaličních stran.

Vysoký tlak a krční páteř

Robert Fico měl zdravotní problémy už v minulosti. První přiznal několik měsíců poté, co se poprvé stal premiérem, a to v roce 2006. Nechtěl je nijak specifikovat a slovenská média tehdy stejně jako dnes musela pouze spekulovat, že ho může trápit vysoký tlak. Před pár lety se pak u Roberta Fica objevily vážnější problémy s krční páteří. Tehdy dokonce dostával infuzi.

Známý slovenský karikaturista Shooty v té době v deníku SME nakreslil dnes už legendární karikaturu, na které lékař premiérovi Ficovi říká, že jeho problémy s páteří jsou smyšlené, protože na rentgenu žádnou páteř nemá, tedy že je bezpáteřní. Karikatura vyvolala na Slovensku vlnu nevole a Robert Fico se kvůli této kresbě dokonce s deníkem SME dlouhodobě soudil, ale v roce 2013 pak žalobu stáhl.

Na dovolené před 5 lety

Fico patří k politikům, kteří si zakládají na pozitivním vztahu ke sportu a zdravém životním stylu. Za nedostatkem informací o jeho zdravotním stavu tak lze hledat i jeho ego. Robert Fico doposud trávil hodně času v posilovně, má vysportovanou postavu, téměř denně běhá, hraje často fotbal a proslul svými veřejnými výkony v počtu kliků, kterých zvládne stovky v kuse.

Teď ale zřejmě bude muset zvolnit, což je v roli premiéra a předsedy nejsilnější strany Smer velmi obtížné, navíc jen několik týdnů po volbách. Slovensko navíc od července předseda Radě EU. Například ministr vnitra Robert Kaliňák tento týden přiznal, že Fico byl naposledy na dovolené před pěti lety, takže k jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu zřejmě přispělo i to.

Robert Fico | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme