Jeroným Tejc: Snížení hranice trestní odpovědnosti není populistické. Roste brutalita trestných činů mladistvých

22. duben 2016

Mladiství by mohli být trestně odpovědní už od 13 let. Hranice by se v jejich případě posunula u nejzávažnějších trestných činů, jako je vražda nebo loupež s následkem úmrtí.

Počítá s tím návrh, který dnes představí předseda Ústavně právního výboru Jeroným Tejc z ČSSD se svými kolegy, například opozičním poslancem Martinem Plíškem z TOP 09. Má návrh podporu?

„Já jsem přesvědčen, že ta podpora bude větší, než tomu bývalo v minulých obdobích, kdy jsme se napříč politickým spektrem snažili o snížení trestní odpovědnosti na 14 let. V tuto chvíli je velmi pravděpodobné, že by pro něj mohlo hlasovat více než 101 poslanců,“ říká v Ranním Plusu Jeroným Tejc.


Zatímco většina společnosti je přesvědčena, že je správné, aby odpovědnost nesli vrazi a ti, kteří páchají teroristický útok, loupež s následkem smrti nebo znásilnění, tak ani já nejsem přesvědčen o tom, že by 13 nebo 14letý měl být odpovědný za počítačovou kriminalitu. Jeroným Tejc

Zároveň návrh předpokládá zveřejnění identity pravomocně odsouzených mladistvých pachatelů závažných trestných činů. „Myslím si, že to může mít určitý preventivní dopad, a především se nebudou někteří skrývat za anonymitu a smát se ostatním do očí,“ vysvětluje Tejc.

K námitce, jestli to není spíše populistický krok, Jeroným Tejc říká: „Rozhodně to populistický krok není. To, že klesá trestná činnost dětí, je sice pravda, na druhé straně také klesá celkový počet dětí. Druhá věc je, že počet těch nejzávažnějších trest činů neklesá nijak dramaticky a navíc roste jejich brutalita.“

Záznam rozhovoru s Jeronýmem Tejcem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.