Judistu Horáka trápí paradoxní problém - musí dávat pozor, aby nezhubl. Naštěstí jím rád, říká

Judista Michal Horák se ještě před pár lety pral v hmotnostní kategorii do 90 kilogramů. Po čase přestoupil do stejné váhy jako Lukáš Krpálek, tedy do 100 kilogramů, teď se ale na mistrovství Evropy pere ještě o kategorii výše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Michal Horák

Judista Michal Horák | Zdroj: ČTK

„Co se olympiády týče, tak to bylo dobré rozhodnutí, protože i kdyby se mi dařilo sebe víc, tak přes Krpoše (Krpálka, pozn. red.) bych nepostoupil. Trošku těžký je to z fyzické stránky, kdy musím udržovat svoji váhu, aby mi nepadala a abych měl alespoň těch 120 kilo. Před pěti šesti lety bych neřekl, že tohle někdy řeknu, ale stalo se,“ usmívá se Michal Horák.

O judistech se většinou mluví v souvislosti s hubnutím. Není výjimkou, že den před závodem dokážou shodit i přes osm kilogramů, tak aby na vážení splňovali podmínky zařazení do příslušné hmotností kategorie. Své si s tím užil před lety i Michal Horák, ale ono takové přibírání také není zrovna jednoduchá záležitost

Přehrát

00:00 / 00:00

Rád bych se na ME probojoval do čtvrtfinále, říká judista Horák

„Musel jsem začít jíst i suplementy – proteiny, 'bécéáčka' a občas musím zařadit i kreatin, protože bez toho by to nešlo. Hrozně rád jím, což mám možná i z toho shazování, že když vidím jídlo, tak ho sním. I kdybych měl u toho umřít, zbytky nenechávám. V tom je ale těžké to, abych nebyl moc tlustý na úkor svalů.“

Dnes má Michal Horák něco kolem 122 kilogramů. Záleží na tom, jak se vyspí a jak dobře se zrovna najedl. Mezi 'pluskaři', jak se judistům hmotnostní kategorie nad 100 kilogramů říká, patří ale mezi nejlehčí. Přesto se mu zatím velmi dobře daří. Minulý rok dokonce zaznamenal na turnajích v zámoří medailové úspěchy a smělé plány má i pro evropský šampionát.

Na olympiádě jsem schopen vyrovnaně bojovat skoro s každým, tvrdí judista Petřikov

Číst článek

„Mým takovým snem je dostat se do čtvrtfinále, tudíž postoupit alespoň do oprav. A kdybych se na Evropě dostal do semifinále, tak to by pro mě byl splněný sen,“ přiznává Horák.

Jenže pozor – ve čtvrtfinále by na Horáka čekala největší hvězda světového juda Francouz Teddy Riner, který od roku 2010 na velké akci neprohrál jediný zápas.

„Asi bych musel podat 250procentní výkon, abych měl šanci. Určitě se to ale dá, nikdo není neporazitelný. Myslím ale, že to má jeho tým zmáknuté tak, aby jezdil na minimum soutěží a byl připravený,“ dodává Michal Horák, který se bude prát hlavně o svou účast na olympijských hrách, která by se v případě úspěchu na mistrovství Evropy stala realitou.

Petr Kadeřábek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme