Lupénka není vyléčitelná. Léčit ji ale umíme, říká dermatolog

21. duben 2016

Psoriáza je systémové onemocnění. Přitom nejde jen o nemoc kůže, ale zánět může postihnout další orgány. Navíc je dědičná, její rozvoj tak ovlivníte minimálně.

„Lupénka je nejvíc vidět na kůži, kde také zhoršuje kvalitu života pacienta,“ říká přednosta Dermatovenerologické kliniky III. LF UK a FN Královské Vinohrady Petr Arenberger. Kožní problémy ale nejsou jediné. Až čtvrtina lidí s lupénkou má i kloubní záněty.

Lékaři si dlouho mysleli, že jde pouze o tato dvě postižení. V 90. letech ale prokázali, že se zánětlivé mediátory lupénky pohybují po celém organismu. Poškodit tak mohou třeba srdce a cévy. Dochází k urychlení aterosklerózy, zvýšení rizika infarktu myokardu a nejen to.

Léčba?

Co dělat, když máte genetické zatížení? Odpověď lékaře je hodně obecná: žijte zdravě a vyhýbejte se stresu. Primární prevence zatím neexistuje. Rizikové jsou operace, úrazy, těžká infekční onemocnění nebo záněty zubů. Pokud se u vás lupénka projeví, neškrábejte postižené místo.


Lupénka (Psoriáza) je chronické zánětlivé onemocnění, které vzniká hlavně dědičnou dispozicí. Rodiče pacientů lupénku mít můžou, ale nemusí se nutně u nich samotných projevit.

Při jakékoli bakteriální infekci v těle (stačí i angína) hned nasaťe antibiotika. Neměly by se vám totiž vytvářet antigeny bakterií, které mohou dráždit kožní nález. Současný trend léčby je agresivnější než dřív. Lékař často sáhne i na systémové léky, které ale zase mají řadu nežádoucích účinků.

„Lupénka tedy není vyléčitelná, je ale léčitelná. Jsme ji schopni dostat do klidové fáze tak, že ji nepoznáte.“ Pokud se u vás projeví, máte ji už navždy. „Kdo má štěstí, má výsevy jen občas. Kdo ho má ještě větší, má dobrého dermatologa,“ dodává primář Arenberger.

Spustit audio