Ondřej Liška k rakouským prezidentským volbám: Je srdcervoucí, jak se kandidáti navzájem nenapadají

22. duben 2016

O slušném přístupu a vzájemném respektu kandidátů mluví v Interview Plus bývalý předseda strany Zelených, který momentálně žije ve Vídni. Rakouské prezidentské volby se ale podle něj nenesou jen v duchu vzájemné úcty, ale mají i svá poměrně vyhrocená politická témata. Například zákaz nošení muslimských šátků ve školách nebo vůbec otázku otevřenosti současného Rakouska.

V neděli budou Rakušané volit nového prezidenta. Pokud v prvním kole hlavu státu nezvolí, bude se 22. května konat kolo druhé. Mezi favority chybí kandidáti největších rakouských stran, které vládnou ve velké koalici, tedy sociálních i křesťanských demokratů. Podle nejrůznějších průzkumů mají největší šance také bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen, Norbert Hofer ze Svobodných a nezávislá Irmgard Grissová


Ukazuje se, že v této symbolické volbě, kdy je to jedna z mála příležitostí, kdy mohou občané Rakouska se vyjádřit přímo k jedné osobě, tak dávají přednost těm, kteří nesou nějaký jiný alternativní vzkaz. Popisuje Ondřej Liška volba rakouského prezidenta

„Je srdcervoucí pozorovat to, jak se kandidáti a kandidátky na prezidenta Rakouska předhánějí v tom, jak se navzájem nenapadají,“ uvádí svůj postřeh v Interview Plus Ondřej Liška, bývalý předseda Zelených, exministr školství, dnes konzultant vídeňské pobočky nevládní organizace Ashoka.

Debata je podle něj velmi kultivovaná, a jestli se dá pozorovat nějaké téma, tak je to podle Lišky otevřenost a uzavřenost v oblasti toho, jaké by mělo být současné Rakousko nebo například jeho postoj vůči EU a uprchlíkům.

S šátky nebo bez

„Jestli má zakládat svoji identitu na vyčleňování těch, kteří sem tzv. nepatří nebo zda má být Rakousko otevřené a spolupracující,“ uvádí Liška jednu z otázek, která hraje ve volbách roli.

Druhým tématem, na kterém se vyjevují profily kandidátů, je otázka nošení šátků ve školách a jejich případného zákazu.

Jedním z kandidátů je Alexander Van der Bellen, který je mimo jiné potomek uprchlíků, což hraje jistě roli v postoji vůči výše zmíněného tématu. Bellen je v tomto ohledu proti zákazu nošení, někteří ostatní kandidáti jsou ale pro to, aby se šátky zakázaly.

„Rakouská politická scéna se od války příliš nezměnila. Je definována po dlouhá desetiletí spoluprací obou dvou ideologicky proti sobě sedících stran. Nicméně velmi často a dlouhá desetiletí spolupracujících na vládní úrovni sociálních a křesťanských demokratů.“

Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Liškou, který mimo jiné porovnává situaci rakouských politiků s českými postoji. Jak velkou roli hraje pravomoc budoucího rakouského prezidenta? A jaké paralely lze najít k přímé volbě českého prezidenta?

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio