Nové muzeum v Kamenné na Novohradsku připomíná dramatický odsun německých obyvatel

24. duben 2016

Příběhy německých obyvatel, kteří museli po válce opustit svoje domovy, zachycuje nové muzeum v obci Kamenná u Trhových Svinů. Lidé v něm najdou dokumenty, mapy, fotografie i jejich osobních věci. Muzeum vysídlených obcí Novohradska je přístupné od 23. dubna.

Interaktivní vitrína v expozici ukazuje změny posledních několika desítek let. „Na mapě se objeví dnešní sídla a pak můžeme zobrazit i sídla, která už neexistují. Konkrétně tu připomínáme šedesát zaniklých a třicet stále fungujících obcí,“ ukazuje autor expozice Vít Kršul.

Odsun Němců z pohraničí po druhé světové válce byl podle něj nejdramatičtější změnou, která se týkala zdejší krajiny. „Proto jsme k tomuto tématu posbírali nejen dostatek dat, které vysvětlují, proč k odsunu došlo a jak probíhal, ale doplnili jsme to i konkrétními dokumenty z archivů. Máme tu například výzvu k transportu, výzvy k vysídlení nebo žádosti o ponechání důležitých německých pracovníků,“ popisuje.

Zdrojem informací ale nebyly jen archivy. Připomíná to Michaela Šuplerová, předsedkyně spolku Novohradská renesance. „Jako spolek pořádáme pravidelná setkání rodáků, odsunutých Němců. Těch lidí ubývá, ale rádi se sem vrací. Od nich se dozvídáme různé informace, oni vypráví i chodí do svých bývalých statků,“ říká.

Mezi nejzajímavější exponáty patří věci, které byly nalezeny v komíně jednoho statku asi před dvaceti lety. „Byly dobře zakonzervované a našla se tam i medaile zmrzlého masa. Tu nedostal jen tak nějaký voják, opravdu se musel účastnit zimní bitvy v roce 1941 a 1942 na východní frontě,“ dodává Michaela Šuplerová.

Jestliže chcete muzeum navštívit, musíte se předem objednat. Kontakt najdete na webových stránkách Muzea vysídlených obcí Novohradska.

Spustit audio