Etiopská armáda se v Jižním Súdánu snaží osvobodit více než 100 unesených dětí

Etiopská armáda překročila hranice sousedního Jižního Súdánu. Pátrá tam po více než stovce unesených dětí. Neznámí ozbrojenci je odvlekli minulý týden poté, co na západě Etiopie zabili více než 200 lidí včetně mnoha žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Etiopie

Etiopie | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Lorena Pajares

Během přepadení ozbrojenci zastřelili každého, kdo jim bránil v únosu dětí a odehnání více než 2000 kusů dobytka. Etiopie ve středu kvůli incidentu vyhlásila dvoudenní státní smutek.

Únosci byli podle etiopských médií členy jednoho z kmenů zapojených do kmenových válek v Jižním Súdánu. Ten patří mezi nejchudší státy světa.

Po získání nezávislosti před pěti lety zemi zachvátil konflikt mezi povstalci a vládou. Více než 200 tisíc lidí poté z Jižního Súdánu uteklo do sousední Etiopie.

Ta pak hrála významnou roli při uzavření příměří mezi jihosúdánskou vládou a povstalci, mimo jiné kvůli hrozící destabilizaci pohraničních regionů.

Klid zbraní ale nevyřešil další kmenové konflikty, kvůli nimž ozbrojené skupiny unášejí děti a dobytek, a to i z Etiopie. Jen výjimečně ale přepadení dosahuje takových rozměrů jako minulý týden.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme