Vyšetřovatelé v Panamě provedli další razii v budově firmy Mossack Fonseca

Panamští vyšetřovatelé prohledali jednu z budov společnosti Mossack Fonseca. Z jejích archivů vynesl neznámý člověk takzvané panamské dokumenty. Ty ukazují, jak tato právní kancelář pomáhala pomocí nastrčených společností v daňových rájích ukrývat peníze firem i jednotlivců z celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájíc

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájíc | Zdroj: Reuters

Panamský prokurátor Javier Caraballo potvrdil, že vyšetřovatelé na místě zajistili velké množství důkazů. Z budovy mimo jiné odnesli pytle plné skartovaných papírů.

Firma Mossack Fonseca ale tvrdí, že ničením dokumentů žádný zákon neporušila. Právní kancelář má prý všechny dokumenty zálohované v elektronické podobě a skartovaný materiál měl sloužit k recyklaci. Vyšetřovatelé podle nich navíc už kopie všech materiálů mají.

Víc než jedenáct milionů stran uniklých dokumentů ukázalo, že služby firmy využíval například ukrajinský prezident, nebo lidé blízcí britskému premiérovi a prezidentům Číny a Ruska. Kauza už stála místo také islandského premiéra nebo jednoho ze španělských ministrů.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme