Altner podal exekuční návrh na ČSSD. Podezírá ji z ovlivňování soudu

Bývalý advokát Zdeněk Altner podal exekuční návrh na ČSSD. Sociální demokraté mu totiž nechtějí zaplatit, i když jim to v březnu nařídil soud. Jde o více než 300 milionů korun převážně jako penále za právní služby ve sporu o Lidový dům. Strana navíc podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle Altnera je to ale nezákonné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek

Altner tvrdí, že si Nejvyšší soud vyžádal spis od pražského obvodního soudu ještě před vypršením 30denní lhůty, kterou měl mít Altner na vyjádření k dovolání ČSSD.

Podle Václava Veselého, který Altnera právně zastupuje, soud postupoval nestandardně a v rozporu se zákonem.

„Podání exekuce ze strany mého mandanta je reakcí na poněkud zvláštní postup Obvodního soudu pro Prahu 1, kdy postoupil spis bez našeho vyjádření Nejvyššímu soudu,“ řekl.

V prohlášení, které má Český rozhlas k dispozici, Altner upozorňuje i na možné podezření, že ČSSD mohla ovlivnit postup soudu. Na podjatost soudců už Altner podal stížnost v roce 2008, Ústavní soud to ale odmítl.

Sociální demokracii podání exekučního návrhu nepřekvapilo. „Na tento jeho postup jsme připraveni, protože to bylo jedno z největších rizik, se kterým jsme počítali při zvolené strategii. Uvidíme, jakým způsobem bude dál postupovat jak pan Altner, tak případně potom exekutor,“ prohlásil Jiří Chvojka, který stranu ve sporu s Altnerem mediálně zastupuje.

Pro fungování ČSSD to podle Chvojky nebude znamenat závažnější problémy.

Případná exekuce dluhu ČSSD by stranu stála čtyři miliony, odhaduje Exekutorská komora

Číst článek

Spor sociálních demokratů se Zdeňkem Altnerem trvá už 19 let. Tehdy strana uzavřela s Altnerem smlouvu na právní pomoc ve sporu o Lidový dům. V případě úspěchu měl advokát dostat odměnu deset procent z ceny budovy. Peníze ale nedostal. Až v roce 2004 mu soud uznal část nároků – více než 18 milionů korun.

Tím však spor neskončil. Obě strany se totiž proti verdiktu odvolaly. Letos v březnu Městský soud v Praze rozhodl, že ČSSD musí částku vyplatit, a to společně se smluvní pokutou z prodlení, která už přesáhla 300 milionů korun.

Jenže strana peníze odmítá zaplatit. Nejdříve chce totiž uspokojit věřitele. Kvůli sporu čelil Altner trestnímu oznámení u České advokátní komory, která ho nakonec před pěti lety ze seznamu advokátů vyškrtla.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme