Medicínský turismus přináší Česku miliardy. Cizince láká levná a kvalitní péče

Nová prsa, zuby nebo umělé oplodnění. To jsou jen některé zákroky, kvůli kterým tisíce cizinců ročně přijíždějí do Česka. Láká je kvalitní péče za nízké ceny. Například ženu vyjde umělé oplodnění ve Velké Británii o polovinu až třetinu dráž než v České republice. Podobné je to i jiných typů zákroků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace, chirurg, nemocnice

Operace, chirurg, nemocnice | Foto: Fotobanka Pixabay

„Dostala jsem doporučení od své ruské přítelkyně, která mi vyprávěla o vysokých standardech v Česku,“ vypráví Beverley Asthon, Britka středního věku, která je v Praze už pošesté, aby vylepšila svůj vzhled.

Má za sebou dermatologické, kosmetické i zubní zákroky. „Ušetřím zhruba 50 procent. Nicméně musím zdůraznit, že to je až to poslední, protože osobně cítím, že je tu vyšší kvalita a lepší péče. V Británii vás propouští po dni, tady až po dvou,“ vysvětluje důvody, proč jezdí právě do Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Levná a kvalitní medicína láká do Česka tisíce cizinců. Tématu medicínského turismu se věnovala Iveta Vávrová

Mezi největší hity, za kterými jezdí cizinci do Česka, jsou tradičně plastické operace, zubařské výkony a v poslední době také asistovaná reprodukce.

Například Německo má přísnější zákony, a tak ženy jezdí na umělé oplodnění k nám. Potvrzuje to gynekoložka Hana Višňová ze soukromé kliniky, kde 70 procent klientů tvoří právě cizinci.

„V Německu není dovoleno dárcovství vajíček, omezeno je dárcovství embryí a velmi omezeno je darování spermií, protože není anonymní, což pro řadu dvojic akceptovatelné,“ říká.

Za zdravotními výkony přijíždějí do Česka nejen lidé z Velké Británie, Německa a Ruska, ale i arabských zemí.

„Lidé, kteří v loňském roce cestovali do Česka ze zdravotních důvodů, byli z 57 zemí světa, nejčastěji z Kuvajtu, Uzbekistánu, Saudské Arábie, Ruska a Kazachstánu,“ vypočítává mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Utratí za zákrok i za nákupy

Zahraniční pacienti v Česku stráví zhruba dvakrát více času než běžný turista a utratí nejen za zákrok, ale ještě asi polovinu jeho ceny za nákupy a další služby.

„Tím, že tady stráví delší dobu, tak i jeho výdaje jsou značně vyšší. Navíc mluvíme o bonitní klientele a často si tito zahraniční návštěvníci s sebou přiváží i rodinné příslušníky,“ dodává Martina Fišerová z agentury CzechTourism.

Podle odhadu lékaře Romana Šmuclera, majitele jedné ze soukromých klinik, tu jeden zahraniční pacient utratí zhruba 50 tisíc korun. „Ročně do Česka podle mého odhadu přijede 100 tisíc cizinců, jen moje klinika jich léči 40 tisíc,“ upřesňuje Šmucler.

Dalších 130 tisíc cizinců přijelo v roce 2014 do českých lázní. Zdravotní turismus tak Česku přináší několik miliard korun.

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme