Češi se hlásí k německé strážní policii v Sasku, zatím uspěl jeden

Češi chtějí sloužit u saské strážní policie. Do výběrového řízení se jich už několik přihlásilo, uspěl zatím jeden. V pomocném útvaru pomůžou německým policistům třeba při ostraze uprchlických center nebo při demonstracích. Do takzvané Wachpolizei plánuje německé Sasko přijmout celkem 550 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neměčtí policisté (ilustrační foto)

Neměčtí policisté (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Události posledních měsíců saskou policii vyčerpávají. Řešit musí útoky na ubytovny pro azylanty nebo pravidelné demonstrace protiislámského hnutí Pegida.

Sbor má proto posílit takzvaná Wachpolizei neboli strážní policie, jak Radiožurnálu napsal v e-mailu Stefan Walther ze saského policejního prezidia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi se hlásí k německé strážní policii v Sasku. Podrobnosti zjišťovala Evelyna Kulíšková

„Tato mimořádná a podle všeho dlouhotrvající situace vyžaduje personální posílení. Zájemci o službu u strážní policie po dvanáctitýdenním výcviku dostanou služební zbraň a budou pomáhat při střežení osob a objektů, třeba ubytoven pro azylanty.“

Saská policie podle Walthera eviduje už přes tři tisíce zájemců o tuto službu. Do programu se mohou kromě Němců hlásit i občané Evropské unie do 33 let.

Získat dvouletou pracovní smlouvu s měsíčním platem v přepočtu až 60 tisíc korun tak zkouší i Češi. Zvládnout ale musí fyzické, zdravotní i znalostní testy, včetně diktátu v němčině.

„Čeští uchazeči musí také předložit všechny potřebné dokumenty v němčině, včetně dokladu o vzdělání. A musí obstát ve znalostních testech. Němčinu by proto měli ovládat slovem i písmem,“ upozornil v e-mailu Stefan Walther s tím, že z českých uchazečů zatím ve výběrovém řízení uspěl jediný. První strážní policisté se v ulicích Saska objeví už v květnu.

České zákony službu u pomocných útvarů v cizině nezakazují

Podle mluvčí českého ministerstva vnitra Martiny Němcové český zákon našim občanům službu u pomocného policejního útvaru nezakazuje.

„Jestliže občané Evropské unie, tedy i České republiky slouží v pomocných útvarech policie, například v Sasku, nejde o porušení české legislativy,“ uvedla Němcová.

Česká policie by ale cizince ze zákona přijmout nemohla. Takový projekt, jako je saská strážní policie, v dohledné době ani nechystá.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme