OBRAZEM: Na Zelenou horu se po 75 letech vrátily zvony, poprvé se rozezní v květnu

Zelená hora bude mít po 75 letech opět zvony. Žďárská památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO o ně přišla za války, po roztavení skončily jako materiál na výrobu zbraní. Nové zvony se sice rozezní až v květnu, ale právě dnes je lidé mohou poprvé vidět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se vrátily zvony

Do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se vrátily zvony | Foto: Olga Štrejbarová

Zvony vznikaly v dílně Petra Rudolfa Manouška. Mají podobnou velikost jako jejich předchůdci. Osazení větších zvonů by ani nebylo možné, nevešly by se tam.

Zvony a úpravy krovů a elektroinstalace ve věžích stály kolem 350 tisíc korun. Uhradí je římskokatolická farnost, která se o Zelenou horu stará, a to i s pomocí darů. Kromě farníků na zvony přispěli kněží brněnské diecéze, město i jedna z místních firem.

Po 75 letech se do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře vrátily zvony | Foto: ČTK

Zvony jsou poměrně malé a lidé nemůžou čekat, že budou znít celým Žďárem. Největší nový zvon váží přes 70 kilogramů, prostřední 62 a nejmenší 35. Ponesou jména Cyril a Metoděj, Zdislava a Vojtěch.

Do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se vrátily zvony. Vlevo je zvonař Petr Rudolf Manoušek, který je ulil, dole farář Vladimír Vojtěch Záleský | Foto: ČTK

V okolí Zelené hory však slyšet budou. Jejich žehnání je plánováno na tradiční květnovou žďárskou pouť. Během ní by se měly nové zvony nad Žďárem také poprvé rozeznít. Vidět je mohou lidé dnes až do 17 hodin.

Do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se vrátily zvony | Foto: Olga Štrejbarová

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře | Foto: Český rozhlas

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme