Tisíce Afghánců sklízí maková pole. I díky OSN ale produkce opia klesá

Tisíce Afghánců, často celé rodiny, během dubna vyrážejí na maková pole. Jejich výnosy jim ale neslouží k jídlu – pryskyřice z makovic se využívá na výrobu opia, ze kterého se vyrábí heroin. V posledních letech právě z Afghánistánu pocházelo až 90 procent celosvětové produkce opia a hrozivé dopady to má na celou společnost. Tuto drogu vyzkoušel zhruba každý desátý Afghánec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánec pracuje na makovém poli v provincii Nangarhár

Afghánec pracuje na makovém poli v provincii Nangarhár | Zdroj: Reuters

„Musíme pěstovat mák, od vlády jsme nedostali žádnou pomoc. Moje rodina má 20 členů a já je musím nějak uživit. Jsme chudí a v naší vesnici máme spoustu problémů. Není tu elektřina ani žádné zdravotní středisko,“ hájí se 60letý farmář Hadži Džanán.

Na svých polích s celou rodinou sklízí surovinu, kterou prodá mnohonásobně dráž než výnosy jiných plodin. Na poli mu pomáhá i jeho třináctiletý syn Naqíbulláh.

„Dělám tohle. V naší vesnici není ani normální, ani náboženská škola, takže musím pomáhat tátovi na makovém poli a pracuju s ním,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Afghánistánu začala maková sezona. Tisíce farmářů i s dětmi sklízí surovinu k výrobě opia a následně heroinu kvůli chudobě. Více Zdeněk Novák

Jeho otec Hadži ví, že vláda proti opiu bojuje. Svá výnosná pole se proto rozhodl zachránit.

„Naši starší šli za prezidentem Ašrafem Gháním a dalšími vysokými úředníky a prosili je, aby neničili naše pole. Stála nás spoustu peněz a tvrdě jsme na nich pracovali. Dali nám povolení sklidit je kvůli těžké situaci, ve které jsme,“ popisuje.

Hadžiho rodina žije v provincii Kandahár, která patří mezi ty s vůbec nejvyšší produkcí opia v zemi. Přestože stát má vlastní ministerstvo pro boj s drogami, jeho podpora podle zástupce kandahárského guvernéra Abdula Alího Šamsího nestačí.

„Žádáme je o pomoc, ať už jde o peníze nebo jiné prostředky nutné k rychlému a efektivnímu boji proti drogám. Maková pole jsme zatím nezačali ničit kvůli nedostatkům na straně ministerstva,“ říká.

Region se proto vydal vlastní cestou a spolupracuje přímo s Organizací spojených národů. „Už jsme rozjeli některé projekty na pěstování alternativních plodin tam, kde se mák sklízel dříve. Teď jsou součástí našich projektů podpora zemědělství, zavlažování a další formy pomoci zemědělcům, a už v tomto směru máme nějaké úspěchy,“ dodává Abdul Alí Šamsí.

Jeho slova potvrzují i oficiální statistiky. Loni v provincii Kandahár ubyly dvě pětiny makových polí a daří se i na celostátní úrovni. Podle statistik OSN se loni vůbec poprvé za posledních šest let snížila plocha, na které se v Afghánistánu mák pěstuje, a to o pětinu. Produkce opia pak podle loňských odhadů klesla dokonce téměř o polovinu – na nejnižší úroveň od roku 2002.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme