Egypťané chystají demonstrace kvůli ostrovům v Rudém moři. Armáda poslala do ulic vojáky

Egyptská armáda dnes vyslala do ulic tisíce vojáků. Důvodem jsou chystané demonstrace proti předání dvou ostrovů v Rudém moři Saúdské Arábii. Podobné protesty, které se odehrály v polovině dubna, měly protivládní charakter a něco podobného lze očekávat i dnes. Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí i egyptský ministr vnitra před demonstracemi varovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská policie

Egyptská policie | Zdroj: Reuters

Egyptská vláda při nedávné návštěvě saúdskoarabského krále Salmána oznámila navrácení ostrovů Tírán a Sanáfír, které leží v ústí Akabského zálivu do Rudého moře.

Odůvodnila to tím, že ostrovy původně byly Saúdské Arábie, která je svěřila pod egyptskou kontrolu jen přechodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozadí chystaných protestů v Egyptě přiblížil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

To se řadě Egypťanů nelíbí. Podobný protest, jaký chystá převážně občanská opozice na dnešní večer, se odehrál už v polovině dubna. Lidé tehdy volali mimo jiné po odstoupení prezidenta Sísího.

„Žádáme, aby Saúdská Arábie ostrovy vrátila, a chceme, aby Sísí skončil. Prodal kus naší země, je to zoufalec," vyjádřila se tehdy jedna z účastnic demonstrace v Káhiře.

Otázka ostrovů se opozici hodí, protože je to věc, která vadí poměrně velké skupině Egypťanů a případný zásah policie – protože demonstrace jsou v Egyptě zakázané – by mohl vládě spíš uškodit.

Možná i to byl důvod, proč byla policie při předchozím protestu k demonstrantům na egyptské poměry relativně mírná.

Neznamená to však, že by byla „nečinná“, což platí i pro dnešní akci. Už před víkendem začali policisté preventivně zatýkat aktivisty. Ve vazbě skončila asi stovka lidí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme