Ve společnosti narůstá extremismus, varuje Dienstbier v souvislosti s útoky na kavárny

Víkendový útok na několik pražských kaváren a dalších míst svědčí podle Jiřího Dienstbiera z ČSSD o tom, že v české společnosti narůstá napětí a extremismus. Ministr pro lidská práva to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Podle Dienstbiera teď musí policie všechny útoky řádně prošetřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Zatím neznámí vandalové poničili v noci ze soboty na neděli několik pražských kaváren, obchod a stanici metra. Zdi posprejovali výhružnými nápisy a neonacistickými symboly. Napadené podniky se vesměs připojily k iniciativě HateFree Culture, která bojuje proti nenávisti.

„Svědčí to o tom, že je napětí ve společnosti, že nám tady narůstá extremismus. A tím nechci tvrdit, že mu podléhá většinová společnost jako celek,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Dienstbier.

„Nicméně vidíme, že tento fenomén sílí, a je potřeba proti tomu něco dělat. Je potřeba ochránit bezpečí všech lidí v České republice. Takže je namístě, aby se to vyšetřilo včetně motivu.“

Vandalové v Praze poničili několik 'HateFree' podniků, policie to šetří

Číst článek

Pachatele kriminalisté původně podezřívali jen ze sprejerství a poškození cizí věci. Po přezkoumání ale věc přehodnotili.

„Obsah těchto nápisů jednoznačně zavdává podezření z naplnění skutkové podstaty hned dvou trestných činů. A to podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

HateFree zóny jsou místa, kde by se návštěvníci neměli obávat žádných nenávistných útoků například kvůli jejich rase, náboženství nebo sexuální orientaci.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme