V nepálském Bhaktapuru jsou rok po zemětřesení stále trosky a sutiny

Právě před rokem poničilo Nepál katastrofální zemětřesení, obnova země ale ani zdaleka nezačala. Tisíce lidí dál zůstávají v provizorních přístřešcích. Vláda slíbila poskytnout každé rodině v přepočtu 50 tisíc korun na obnovu domu. Na nové bydlení ale tyto peníze rozhodně stačit nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bhaktapur – Nabin bourá dům

Bhaktapur – Nabin bourá dům | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Muži buší velkými kladivy do bortících se zdí. Dvě patra už rozebrali, teď zbývá zbourat ještě přízemí domu. Ten ještě včera stál, dnes se ho majitelé definitivně rozhodli zbořit.

Nabin koupil tento dům před pěti lety. Teď si nedaleko od něj pronajal pokojík, kam se i s rodinou nastěhuje. Jak říká, nemá už nic. Pokusí se získat úvěr a postavit dům znovu. Kdy to bude, netuší.

Lidí jako Nabin jsou jen v Bhaktapuru tisíce. Celé bloky domů vypadají jako po bombardování. Všude leží hromady trosek, kolem nich jsou ruiny napůl zřícených domů. Nikde se nestaví, jen mezi sutinami vyrostly stany a improvizované přístřešky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je rok po zemětřesení situace v historickém městě Bhaktapur, zjišťoval zpravodaj Jaromír Marek

60letá Rita zachránila postel, koberec a nádobí. To je všechno, co jí zbylo. Dům její rodiny stál na místě, kde se dnes nachází obrovská hromada trosek z mnoha okolních domů.

Přístřeší paní Rity je teď tvořeno několika vlnitými plechy stočenými do oblouku. Ze stran je utěsněné rohožemi a starými koberci. V zimě prý bylo vevnitř docela krušno.

Bhaktapur – Rita | Foto: Jaromír Marek

V troskách domu paní Omkar zemřelo při zemětřesení pět lidí. Z budovy zbyla jen hromada trosek a rodina se přestěhovala přes ulici, kde si postavila malý přístřešek z vlnitého plechu.

Paní Omkar se při vzpomínkách na loňské zemětřesení lesknou oči. Přišla o část své rodiny i o střechu nad hlavou. Nemá peníze ani žádný konkrétní plán, co dál. Jak říká, je to mizérie.

Rok po zemětřesení obnova Nepálu prakticky ani nezačala. Lidé čekají na slíbený příspěvek od vlády na opravu zničených domů. Aby měli nárok na peníze, musejí stavět podle vládou předepsaných pravidel. Vláda je ale zatím nepřipravila.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme