Hrad kvůli bezpečnosti uzavřel jeden z vchodů do jižních zahrad

Pražský hrad z bezpečnostních důvodů uzavřel vstup z Hradčanského náměstí do jižních hradních zahrad. Řekl to mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Uzavřen je podle něj úsek, nad kterým jsou umístěny prezidentské kanceláře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do Jižních zahrad Hartigovskou zahradou od vyhlídky Na Opyši (vpravo vpředu Pavilon Bellevue)

Vstup do Jižních zahrad Hartigovskou zahradou od vyhlídky Na Opyši (vpravo vpředu Pavilon Bellevue) | Foto: Jolana Nováková

Podle Ovčáčka nebyl vchod, který zpřístupňuje z Hradčanského náměstí Rajskou zahradu, po začátku turistické sezony znovu otevřen. Lidé se tak nedostanou do míst, nad kterými má kancelář prezident Miloš Zeman.

Podle Ovčáčka se opatření týká pouze malé části zahrad. Přístup do zbylých je stále otevřen, návštěvníci do nich ale musí vstoupit ze třetího hradního nádvoří nebo od Starých zámeckých schodů.

Pražský hrad zpřísnil bezpečnostní opatření v uplynulých měsících v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži či v Bruselu i s obecnou hrozbou teroristického útoku.

Policisté nedovolili skautům zpívat hymnu na Hradě. Ovčáček se omluvil

Číst článek

Časově se shodují i s akcí skupiny Ztohoven, která na protest proti Zemanově politice nahradila prezidentskou standardu červenými trenýrkami. Kvůli tomu musel ve funkci skončit šéf Hradní stráže Radim Studený, bezpečnostního odboru Jan Fulík i ochranky Petr Dongres.

Bezpečnost na Hradě by se měla v následujících měsících ještě zpřísňovat. Hrad by například rád zavedl u vstupu do katedrály svatého Víta bezpečnostní rámy. V nedávné minulosti také na Hradě přibyly kamery a veřejnými prostranstvími prochází více policistů a vojáků.

Ovčáček odmítl, že by uzavření vchodu do zahrad bylo opatřením, při kterém by se Hrad snažil „salámovou metodou“ postupně vyloučit veřejnost z více hradních míst.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme