Zákaz vstupu do bazénu už pro uprchlíky v Bornheimu neplatí. Nechali si vysvětlit pravidla

Smějí se uprchlíci koupat v německých bazénech? Pochopitelně, pokud ovšem budou znát a respektovat provozní řád, který platí pro všechny. Město Bornheim se po řadě stížností od místních obyvatel zkraje roku rozhodlo uprchlíkům vstup do bazénu zakázat. Ale jen proto, aby jim mohlo jasně vysvětlit, jak se na koupališti chovat. A na to stačil jeden týden. Zákaz byl v Německu vnímán velmi kontroverzně, ale radnice si za ním stojí a soužití místních s uprchlíky to prý prospělo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecní bazén v německém městě Bornheim

Obecní bazén v německém městě Bornheim | Foto: Pavel Polák

„Chodili sem prakticky bez plavek a ručníků. A koupali se ve spodním prádle. Tak jsme jim museli vysvětlovat, jak to u nás funguje a že si můžou u vstupu vypůjčit plavky. Problém byl také s komunikací, protože jen někteří mluví anglicky,“ vzpomíná ředitel bornheimského bazénu Lars Kaiser.

Dvě stě metrů od bazénu stojí tělocvična. Od loňského léta je z ní provizorní ubytovna, kde bydlí 80 uprchlíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bornheimu kvůli problémům zakázali uprchlíkům na týden vstup do bazénu. Vysvětlili jim pravidla a vzájemnému soužití to prý prospělo

„Je naprosto přirozené, že chtěli chodit k nám do bazénu. Proč by také nemohli, že. Ale problém byl ten, že většina neví, jak to u nás v bazénu a v sauně chodí. Odkud to měli znát?“ ptá se Kaiser.

Ostatní návštěvníci si stěžovali, plavčíci vysvětlovali a město muselo situaci řešit.

„Začátkem roku došlo v Bornheimu také k incidentu, kdy místní uprchlík obtěžoval na ulici jednu ženu. To byla událost, která ve městě vyvolala jistý neklid,“ vzpomíná starosta Bornheimu Wolfgang Henseler. Kolemjdoucí tehdy ženě pomohli a policie uprchlíka zatkla.

V 50tisícovém Bornheimu dnes žije 761 uprchlíků, většinou ze Sýrie, Afghánistánu, Eritrey, Ghany a dalších afrických zemí.

Neslušně oslovovali ženy

„Pak se k tomu přidaly problémy v bazénu, kde jednotliví uprchlíci - mladí muži - oslovovali ženy způsobem, který se nesluší. To byl pro nás moment, kdy jsme si řekli, že takhle to dál jít nemůže,“ vysvětluje starosta Henseler.

Zákaz vstupu do bazénu platil pro všechny uprchlíky. i s vědomím toho, že tím trestají i ty, kteří za nic nemohou. Město pak uspořádalo s uprchlíky setkání.

„Tam jsme jim vysvětlili, k čemu došlo, jaké problémy se objevily a proč je bazén pro ně zavřený,“ říká Isabelle Lützová, která ve volném čase uprchlíkům pomáhá. Takových dobrovolníků je v Bornheimu více než 500.

„Mnozí se takové informace dovídají jen od nás, protože nečtou naše noviny ani nesledují naše zprávy na internetu. Byli šokovaní tím, co se přihodilo,“ dodává Isabelle.

Integrace v praxi

Bornheimská radnice zákaz po týdnu odvolala. Problémy v bazénu podle starosty Henselera už nejsou. Je to prý integrace v praxi.

Pokud by podobné problémy byly kupříklady s žáky některé místní školy, sáhl by prý po stejném opatření. Dělat rozdíly starosta odmítá.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme