Z pracovního trhu mizí řemeslníci. Firmy jim nabízejí mnohem lepší platy než v minulosti

Českým firmám chybí kvalifikovaní pracovníci. Jen třeba počet pokrývačů klesl za posledních 10 let o 70 %. Podobná situace je také u instalatérů, čalouníků nebo topenářů.

Řemeslné profese jako třeba podlahář, pokrývač nebo instalatér totiž studenty moc netáhnou. A dokazují to i čísla. Ještě před 10 lety studovalo truhlařinu skoro 1900 lidí, loni už to byla necelá tisícovka. A například obor čalouník dnes studuje pětkrát méně lidí.

Střední odborné školy a učňovské obory chce sice studovat více školáků, zájem je ale hlavně o kuchařské profese nebo elektrikáře. Třeba Zdeněk Slavata z cechu kovářů a podkovářů by si rád vychoval svoje nástupce. Zájem o obor podkováře je však podle něj malý. Studentům navíc chybí motivace a praxe.

„Spousta škol otevírala obor jako umělecký kovář, málokterá ale nabízela možnost studia na podkováře. A lidí s opravdovým zájmem, těch je jako šafránu,“ domnívá se Zdeněk Slavata.

Firmy si vypomáhají zahraničními pracovníky

Českých řemeslníků v Česku ubývá. Zatímco ještě před 15 lety získalo řemeslné oprávnění přes 24 tisíc lidí ročně, v současnosti už je to zhruba o polovinu méně.

Firmy si tak vypomáhají cizinci a třeba v nábytkářství, kde nejsou schopné získat kvalitní vyučené pracovníky, zaměstnávají v podstatě kohokoliv. Pracovníci si pak na vlastní náklady zajišťují potřebnou rekvalifikaci. Podle Cechu čalouníků a dekoratérů by obor mohl okamžitě zaměstnat skoro desetinásobek čalouníků, na trhu ale nejsou.

Čtěte také

Zájem o vyškolené odborníky avšak neustále roste, potvrdil i ředitel novojičínské pobočky úřadu práce Zdislav Zima: „Už to není tak, že by pracovali za pár korun. Dnes firmy nabízejí výrazně vyšší platy. A pokud se ze zaměstnance stane dobrý odborník, firma si ho váží.“

Pomůžou dílny na základních školách?

Například průměrná mzda ve stavebnictví meziročně vzrostla na necelých 23 500 korun. A třeba průměrný plat pokrývače je v současnosti 19 tisíc korun. Instalatér si vydělá zhruba o pětistovku méně.

Větší zájem o tradiční řemesla by mohly přinést například povinné pracovní dílny na základních školách. O jejich znovuzavedení teď jednají ministerstva školství a zemědělství. Pomáhají ale i veletrhy, výstavy nebo řemeslné soutěže.

autoři: šše , zus
Spustit audio