Pět tisíc účastníků běhu pro Světlušku je pro tak malou organizaci relativní masakr, ale díky za něj

25. duben 2016

Svůj první Noční běh pro Světlušku ředitel Nadace Českého rozhlasu Přemysl Filip zažil před dvěma lety. „To jsem si užil úplně nejvíc. Bylo to asi deset dní po mém nástupu do funkce. Příprava běžela, přišel jsem do Stromovky, tam bylo tři tisíce lidí s čelovkama, neskutečný pocit. V devět hodin se všech tři tisíce čelovek rozsvítilo a dalo do pohybu, neuvěřitelné. To jsem si řekl: jsi tady dobře, tohle by tě mohlo bavit,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Přemysl Filip.

Letošní rok se premiérově poběží v Jihlavě, loni Světlušky poprvé vyběhly v Brně. „Každý rok je úplně jinak barevný a přináší věci, na které se člověk může těšit,“ usmívá se Přemysl Filip a přiznává, že jihlavský Noční běh pro Světlušku si nenechá ujít. „I když jsme o víkendu něco dělali na zahradě a necítím se dobře, trasu, která vede zoologickou zahradou, si prostě musím alespoň projít.“

Když urveme tři sta padesát lidí, bude to na poprvé úspěch

Konec dubna je pro lidi v Nadaci Českého rozhlasu hodně náročný. „Máme za sebou běh v Praze, v Brně. Účastnilo se přes pět tisíc lidí, což je pro takhle malou organizaci jako my, relativní masakr. A pár stovek dorazí i v Jihlavě, už teď přes online přihlášky startovné zaplatilo 450 lidí,“ říká Přemysl Filip.

„Když urveme tři sta padesát lidí, bude to na poprvé úspěch. To jsme si při organizování jihlavského běhu řekli, už teď jsme spokojeni. Jistě přijde ještě hodně lidí a startovné zaplatí na místě. Prvních pět set zaregistrovaných účastníků dostane dárek. Nepostradatelnou čelovku, běžeckou ledvinku a specifikum pro Jihlavu dětskou vstupenku do rodinného centra Robinson, což je náš velký parťák, který nám v Jihlavě Noční běh pro Světlušku pomáhá pořádat.“

Jihlavské světlušky odstartuje Radek Jaroš

Na startu jihlavského Nočního běhu pro Světlušku se bude o zábavu starat ranní moderátor Českého rozhlasu Regionu Robin Šalamon, zahraje třešťský Zatrestband s Petrem Píšou. „Účastníci si budou moci vyzkoušet sportovní oblečení, ochutnat zajímavé produkty. Taky se budou moci nechat namasírovat slepým masérem. Na pódium vytáhneme slepého běžce Ondřeje Zmeškala alias Blindmana, který se chystá na maraton na Velkou čínskou zeď,“ zve na jihlavský Noční Běh pro Světlušku Přemysl Filip.

S baterkami na čele poběží herci Horáckého divadla Lenka Schreiberová, Josef Kundera, Ondřej Šípek. „Závod odstartuje novoměstský horolezec Radek Jaroš. To je informace, kterou se podařilo potvrdit v pátek,“ upozorňuje Přemek Filip.

Světluška je tradiční charitativní projekt na pomoc nevidomým a těžce zrakově postiženým

A kam poputují peníze, které se za start na Nočním běhu pro Světlušku vyberou? „Světluška je tradiční charitativní projekt na pomoc nevidomým a těžce zrakově postiženým. My se snažíme peníze, které vybereme pomocí nočního běhu nebo kavárny Potmě nebo podzimního charitativního koncertu v České televizi, distribuovat potřebným co nejlépe. Ať už jsou to malé děti, dospělí nebo senioři.“

„Peníze jdou na speciální kompenzační pomůcky, počítače, které mluví nebo mají speciální hmatový displej. Na výcvik psích vodících pomocníků nebo na osobní asistenty dětem a seniorů. Podporujeme sportovní aktivity nevidomých,“ uvádí příklady, kde peníze pomáhají, ředitel Nadace Českého rozhlasu Přemysl Filip.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio