Na příchod umělé inteligence se musíme připravit už teď, radí expert

25. duben 2016

Příchod každé technologické revoluce znamenal změny ve společnosti. Během průmyslové revoluce zastaly třeba parní stroje spoustu práce, ale než se na ně společnost adaptovala, lidé z tradičních odvětví byli bez obživy, a často upadali do těžké chudoby.

Dopady umělé inteligence na lidskou práci budou ale ještě mnohem zásadnější, a nahrazování zaměstnanců pokročilými stroji už nenápadně probíhá.

„V některých oblastech bude zapojení AI lehčí, v některých těžší,“ zhodnotil v Magazínu Leonardo zakladatel společnosti Good AI Marek Rosa.

Podle něj bude paradoxně obtížnější nahradit některé hůře placené profese, především pro jejich proměnlivý charakter, zatímco práce strukturované, jako třeba v oboru financí budou naopak lehce nahraditelné AI.

Umělou inteligenci je třeba rozlišit na narrow tedy úzkou a general, neboli obecnou. Narow AI se zabývá konkrétní naprogramovanou činností. Má sice užší využití, ale je technologicky mnohem dostupnější. V dnešní době používá například u robotů v textilkách a objevuje se v samořiditelných automobilech.

„Opravdová umělá inteligence přijde ale až s general AI, tedy technologií, která dokáže uvažovat jako člověk. To bude celkový konec, protože se počítá s tím, že tato umělá inteligence bude vymýšlet a vyrábět stejně dobře, a pak i lépe než člověk.“

Tehdy firmy raději zaměstnají umělou inteligenci než lidi. „A ti nebudou mít zdroj příjmů, a proto je tento problém třeba vyřešit v předstihu,“ radí expert.

V nejbližších letech by měly stroje být schopné řídit automobily a letadla, zastat monotonní dělnické a kancelářské profese, nebo proniknout do armády. Naopak třeba v medicíně nebo vědě umělá inteligence lidi ještě dlouho nenahradí.

Otázkou proto zůstává, jak se svět k tomuto vývoji postaví, jak vlády zajistí, aby lidé nezemřeli hlady, když lidská práce už nebude potřebná.

Podle Marka Rosy taková doba není až tak daleko. „Z hlediska 30 až 50 let nepočítám, že by lidé mohli pracovat, přijde mi to skoro absurdní, když nějaký stroj může udělat tutéž práci ještě lépe, efektivněji.“

„Budoucnost vidím tak, že budou stroje, které budou optimalizovat sebe samy, hledat lepší způsoby, jak získávat zdroje, jak vytvářet nové věci, pochopit vesmír, vědu a tak dále,“ předpověděl Marek Rosa.

autoři: mrk , ono , oci
Spustit audio