Spolupráce funguje, náhled na medicínu je občas jiný, říká český lékař v Afghánistánu

Jsou v pozici hasičů, zatím prý ale nehořelo. Tak hodnotí svou současnou misi v Afghánistánu čeští vojenští lékaři, kteří slouží na základně u Kábulu. Přesto jsou 24 hodin denně připraveni zachraňovat životy všech příslušníků mezinárodních sil působících v Afghánistánu v rámci mise Resolute Support Mission.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů | Foto: Robert Mikoláš

Několik mužů v uniformě chytí tělo, nadzvedne ho a otočí. Další pak okamžitě vyfotí záda příslušnice americké armády a pak ji zase pokládají zpátky. Márnice je chladná místnost bez oken, lemovaná kovovými boxy pro ty, co v Afghánistánu položili život.

Naštěstí jde tentokrát jen o instruktážní výcvik, kdy australský důstojník vysvětluje svým kolegům z Dánska, jak mají v případě úmrtí postupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vojenští lékaři pomáhají v Afghánistánu zachraňovat životy, v poslední době ale naštěstí tolik zasahovat nemusí. Více od R. Mikoláše

Popisuje jim, co všechno je potřeba zajistit před přepravením těla do rodné země padlého vojáka. Že je nezbytné zdokumentovat všechna zranění i sebemenší škrábnutí a stejně tak i zvláštní znamení včetně tetování.

Osobní věci včetně snubních prstýnků pak musí sundat a uložit do zvláštního žlutého pytle.

Smutná a nevděčná činnost je ale součástí války, která v Afghánistánu zuří dál. I když oficiálně je současná mezinárodní mise podpůrná a pomáhá hlavně afghánským jednotkám.

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů | Foto: Robert Mikoláš

Její součástí jsou i čeští vojáci včetně chirurgů. Jedním z nich je i podplukovník Martin Frank, podle kterého je zdejší nemocnice vybavená podobně jako jakékoli zdravotnické zařízení v českém okresním městě. Doktoři jsou tak schopni zachránit život hned několika raněným najednou.

„Jsou to dva lidé v ohrožení života plus dalších šest vážně poraněných. Z důvodu chybějící pooperační a intenzivní péče je to nastavené tak, že na Bagramu je zajištěný letecký transport, kam odvážíme pacienta po stabilizaci,“ vysvětluje Frank.

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů | Foto: Robert Mikoláš

Operační sály se nacházejí mezi márnicí a hlavní budovou. Ticho tak střídá hluk z generátorů, elektřina musí být zajištěna 24 hodin denně, a také ze zvuků motorů vrtulníků, startujících jen několik metrů od budovy nemocnice.

U vchodu diskutují lékaři z Turecka a Spojených států, hlavní dnešní službu má Rumun. Čechů je tady celkem devět, z toho dva lékaři:

„Spolupráce funguje, náhled na medicínu je občas malinko jiný. Ale jinak jsme bez problémů začleněni. Český tým tu zajišťuje příjem těžkého pacienta, protože když jde o čas, tak česká spolupráce je v národním týmu vždy lepší. Stejně tak to mají ostatní státy,“ dodává Frank.

Nemocnice na základně u afghánského Kábulu, kde pracuje i tým českých lékařů | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme