Kouče Pešána z Liberce dvakrát vyhodili, napotřetí získal Bílým Tygrům titul

Hokejisty Liberce dovedl k premiérovému titulu v extralize nejmladší kouč v soutěži. Osmatřicetiletý Filip Pešán si na čerstvém úspěchu ověřil, že svým trenérským metodám může věřit, i když ho kvůli nim před časem z klubu vyháněli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satisfakce pro Filipa Pešána - extraligový titul

Satisfakce pro Filipa Pešána - extraligový titul | Zdroj: ČTK

Dvakrát už byl v Liberci trenérem, dvakrát ho vyhodili. Když přicházel loni v zimě Filip Pešán do tamního klubu potřetí, nebyl si úplně jistý, jestli je to dobrý nápad.

„Váhal jsem, jestli nabídku přijmout. V historii tu byla i negativní reakce fanoušků na mou osobu. Nemuselo být nejlepší potřetí dráždit fanoušky mým jménem,“ vzpomíná trenér čerstvých extraligových mistrů Filip Pešán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetí pokus s Filipem Pešánem Liberci vyšel. Inovátor mezi trenéry získal Bílým Tygrům titul

Příznivci Bílých Tygrů mu vyčítali příliš sebevědomé chování na třicátníka, který navíc podle nich těžko mohl mít zkušenosti na vedení extraligového klubu.

Jenže tentokrát Pešán přišel s novinkami, které výrazně ovlivnily chod mužstva. Nejde jen o zdánlivě drobné pravidlo, že každý hráč přijde na zápas v obleku, ale i o přípravu týmu.

„I mně v mých letech otevřel oči. Konečně přišel trenér a tím nechci kritizovat jeho předchůdce. Ale byli tu trenéři, kteří si mysleli, že jsou odborníci na všechno. Na letní přípravu, taktiku, posilovnu, stravu,“ všiml si gólman Ján Lašák.

Hlavně neodpadnout první a pozor na Slováky. Liberečtí hokejisté slavili titul

Číst článek

Právě to Pešán změnil. „Náš trenér dal prostor kondičnímu trenérovi, aby nás připravil. Dal prostor i dalších trenérům, kteří s námi chodí na led. Donesl hlavu a patu – 70 procent. Ale 30 procent dávají další odborníci a pak vzniká nějaký celek,“ vysvětluje gólman.

Právě v letní kondiční přípravě, kterou hlavní kouč „odevzdal“ asistentovi, prý začala cesta za úspěchem. „Chlapci byli silní, byli jsme odpočatí a měli chuť do hokeje,“ říká s uznáním brankář Liberce a zároveň Pešánův vrstevník Ján Lašák.

„Hodně cestuju a snažím se věci poznat osobně. Není to jen o tom, že bychom kopírovali zámoří. Veškeré možné informace získáváme, analyzujeme, třídíme, vybíráme a aplikujeme,“ popisuje své metody trenér extraligových mistrů.

Martin Charvát, David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme