Bývalá úřednice ERÚ u soudu připustila chybu při udělení licence pro solární elektrárnu

Krajský soud v Brně dnes začal projednávat případ bývalé úřednice Energetického regulačního úřadu Ilony Floriánové. Je obžalována ze zneužití pravomoci úředního činitele při neoprávněném udělení licence pro solární elektrárnu u Krásné Hory na Havlíčkobrodsku na konci roku 2010. Podle obžaloby tím způsobila škodu 111 milionů korun a hrozí jí za to až dvanáct let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud, Brno

Krajský soud, Brno | Foto: Eva Odstrčilová

Elektrárna u Krásné Hory na Havlíčkobrodsku dostala licenci na konci roku 2010, těsně před změnou podmínek podpory obnovitelných zdrojů v neprospěch provozovatelů. Podle obžaloby investor nepředložil úřadu kompletní revizi a neměl ani kolaudaci. Florianová přesto jménem ERÚ licenci na 25 let vydala.

„Obžalované inženýrce Iloně Floriánové je kladeno za vinu, že se dopustila zločinu zneužití pravomoci úřední osoby tím, že v roce 2010 vydala licenci společnosti FVE Solar I, ačkoli pro to nebyly zákonné důvody,“ vysvětlil státní zástupce David Uher.

Ilona Florianová připustila, že udělala chybu ve stresu a pod tlakem, protože v té době byl úřad zahlcený žádostmi o licence. Popřela ale, že chtěla někomu zajistit majetkový prospěch.

Florianová stála kvůli neoprávněnému udělení licencí před soudem už dvakrát. V kauze šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové soud od jejího potrestání upustil. V případu solární elektrárny Držovice na Prostějovsku dostala podmínku.

Majitelé solárních elektráren se často snažili získat licenci na provoz do konce roku 2010. Měli tak garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily. Za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let.

Brněnský krajský soud dnes začal řešit také případ podvodu se solární elektrárnou v Petrovicích v Jihočeském kraji. Mezi obžalovanými je majitel elektrárny Daniel Exner, zástupce stavební firmy Marek Klimeš, revizní technik Tomáš Goldmann a Tamara Hlávková ze stavebního úřadu.

Podle státního zastupitelství se podvodu měli dopustit při zapojení elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010, aby majitel získal výhodné výkupní ceny elektřiny. K neoprávněnému získání licence jim měly pomoct falešné revizní posudky. Za dvacet let provozu mohli způsobit škodu nejméně 160 milionů korun. Obžalovaným hrozí až desetiletý trest.

Největší solární elektrárny v Česku | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vlasta Gajdošíková, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme