Prodej pyrotechniky v Česku by se měl podle zástupců justice zpřísnit

Prodej pyrotechniky v České republice by se měl zpřísnit. Oznámili to ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání se zástupci německé a polské justice. Účastníci schůzky se shodli na tom, že skladování a prodej výbušnin v tuzemsku je třeba také důkladněji kontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před koncem roku se obchody plní zábavnou pyrotechnikou

Před koncem roku se obchody plní zábavnou pyrotechnikou | Foto: Romana Lehmannová

Zástupci justice se problémem začali zabývat po zásazích německé policie, která zajistila v Německu zakázanou pyrotechniku nakoupenou v Česku. Tyto výbušniny často zneužívají extremisté.

„V Německu a Polsku je například prodej zábavní pyrotechniky omezen na posledních několik dní v roce. Stojí za úvahu, zda se nevydat podobnou cestou,“ řekl Pelikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přeshraniční kriminalitě mluvil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych

Nejvyšší státní zástupce Zeman dodal, že se zasadí o to, aby se kontroly pyrotechniky zpřísnily.

Pelikán dnes však nebyl schopen odhadnout, kdy by nějaké zpřísnění prodeje pyrotechniky v ČR mohlo začít platit.

„Zatím takhle daleko nejsme, musíme zmapovat stav, protože je to něco, co jde napříč řadou resortů. Musíme dát dohromady trochu víc lidí, kteří se tím zabývají, a zjistit co se dá dělat,“ uvedl Pelikán.

Generální prokurátor v Drážďanech Klaus Fleischmann informoval, že se objevily útoky a požáry v zařízení pro uprchlíky, kde bylo několikrát zjištěno použití pyrotechniky pocházející z ČR:

„V Německu je možné koupit výbušniny tři až pět dní v roce a soukromě se smí používat dva dny, 31. 12. a 1. ledna. Zatímco v České republice je možné si pyrotechniku opatřit po celý rok. Jsme velice vděčni, že se čeští kolegové tohoto problému chtějí ujmout.“

Německá policie například minulý týden zadržela v saském Freitalu nedaleko Drážďan pět lidí, které podezírá z útoku na uprchlické ubytovny a z vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí. Podle prokuratury si skupina pro provedení útoků pořídila v Česku více než sto kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržnicích je možné koupit i pyrotechniku, která je v Německu ilegální.

Problém drog

Zástupci justice řešili také problém výroby a prodeje drog. V Česku přibývá organizovaných, většinou vietnamských skupin, které se specializují na výrobu a prodej pervitinu do Německa.

„Zatímco ještě po roce 2009 valnou většinu přeshraničního drogového problému tvořila drogová turistika, tedy malá množství drog ve vysoké frekvenci, poslední léta se vyznačují přepravou velkých množství v řádu kilogramů, někdy i desítek kilogramů metanfetaminu,“ uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

„Známe případy, kdy jsou pachatelé schopni vyrobit a exportovat z ČR i 25 kilogramů drogy do 48 hodin od objednávky.“

„Mění se nejen způsoby, jak dostat drogy přes hranice, ale mění se i organizace vlastní produkce, zejména získávání různých chemikálií. Jistou roli hraje i odlišná právní úprava v různých zemích, kde organizované skupiny využívají skulin v legislativě jednotlivých zemí. Typickým příkladem je přesun výroby metanfetaminu do Polska s ohledem na nižší trestní sazby,“ dodal Frydrych.

Pervitin se vyrábí často z léků pašovaných z Polska, které sice loni zpřísnilo prodej léků obsahujících efedrin, ale toto opatření se zatím neprojevilo.

Čeští kriminalisté obvinili ve spolupráci s polskými kolegy 19 lidí podezřelých z velkovýroby pervitinu | Foto: Policie ČR

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme