Mráz na Mělnicku sežehl část úrody chřestu. Obavy z počasí mají i sadaři či včelaři

Středočeští zemědělci zjišťují škody po mrazících, které přišly v noci na dnešek. Nejvíce jsou ohrožené meruňky, ale třeba i švestky nebo třešně. A pomrzlou úrodu má i jediný český pěstitel chřestu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň chřestu v Hostíně na Mělnicku

Sklizeň chřestu v Hostíně na Mělnicku | Foto: Radek Duchoň

„Sežehlo nám to na sedmdesáti procentech chřest zelený,“ uvedl Jiří Šafář, pěstitel chřestu z Mělnicka.

„Je to, jako když dáte čerstvou zeleninu do mrazáku. Ihned jakoby křupne, a když ji chvilku necháte, tak je z ní takové bláto. Mrzí nás to, my odhadujeme ztráty na nějakých 600 tisíc,“ dodal Šafář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, které mráz působí středočeským včelařům, mluvila redaktorka Kateřina Havránková

Křehká zelenina se ovšem sklízí jednou za deset dnů, a tak zemědělec doufá, že ztráty způsobené počasím dožene při dalších letošních sklizních.

Hůře jsou na tom pěstitelé meruněk. Malé plody, které už jsou venku, jsou totiž na mráz více háklivé než květy.

Mrazíků se obávají nejen sadaři. Milan Jambor, který pěstuje zeleninu na Čáslavsku, Českému rozhlasu řekl, že nejvíc ohrožené jsou teď sazenice – například paprik, lilku nebo rajčat. Důležité je, jestli přes den občas vyleze slunce, které fóliovníky ohřeje. A také jestli je přes noc zataženo, protože pokud se k ránu vyjasní, hrozí mrazíky víc.

Definitivní škody budou vyčíslovat zemědělci až na konci týdne, kdy mají mrazy definitivně ustoupit.

Kromě zemědělců dělá současné počasí starosti i včelařům. Místo nošení pylu do úlu jsou totiž včely před zimou schované.

„Když máme tady v podhůří Vysočiny po ránu mínus jeden až dva stupně, tak nemají ty včely absolutně žádnou šanci vůbec vystrčit nos,“ podotkl včelař z Benešovska Petr Samek. Potravu teď musí včelaři dodávat do úlů sami.

ČRo, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme