Norsko se odvolá proti rozsudku, podle kterého nelidsky zachází s Breivikem

Norsko se odvolá proti rozhodnutí soudu ohledně masového vraha a teroristy Anderse Breivika. Soud minulý týden uznal, že norský stát částečně porušil některá Breivikova lidská práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Behring Breivik vypovídal před soudem

Anders Behring Breivik vypovídal před soudem | Zdroj: Reuters

Konkrétně tím, že Norsko porušilo zákaz nelidského a ponižujícího chování, zakotvený v Evropské úmluvě o lidských právech. Stát proto musí teroristovi zaplatit soudní výlohy.

Breivik si stěžoval i na další podmínky ve vězení, jako například na jídlo z mikrovlnné trouby. Tyto stížnosti soud neuznal.

Norsko podle soudu porušilo některá Breivikova lidská práva

Číst článek

Anders Breivik v červenci 2011 zavraždil celkem 77 lidí. Protestoval tak proti multikulturalismu prosazovanému norskou sociální demokracií. Nejdřív nastražil bombu před vládní budovu v centru Osla. Nálož zabila osm lidí.

Krátce poté Breivik postřílel 69 lidí na shromáždění sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya. Soud ho o rok později poslal na 21 let do vězení s možností prodloužit trest až na doživotí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme