Památky v Nepálu rok po zemětřesení stále čekají na svou obnovu

Zemětřesení v Nepálu zničilo v zemi obrovské množství památek. Úplná zkáza postihla 133 historických objektů, přes šest stovek jich je poškozených. Nepálská vláda oznámila, že vyhlásila výběrové řízení na jejich obnovu. Pro letošní rok vyčlenila 200 milionů korun. Celková suma na obnovu je ale o řád větší - 5,5 miliardy. Vláda také čelí kritice, že s přípravou rekonstrukce otálela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác na durbarském náměstí v Káthmándú

Královský palác na durbarském náměstí v Káthmándú | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Rok po zemětřesení je na durbarském náměstí v Patanu stejně živo jako dřív. Trosky jsou odklizené a v chrámech, které přežily, se znovu odehrávají obřady. Mnohé starobylé budovy ale stojí jen díky mohutným podpěrám a jiné zcela zmizely a zůstaly po nich jen základy.

Rai pracuje roky jako průvodce. Optimismem nehýří. Památky se jednou nejspíš podaří opravit, ale nebudou prý už nikdy stejné jako před zemětřesením.

Obnova historických památek ale zatím ještě vůbec nezačala. První měsíce se sčítaly ztráty a uklízely sutiny, pak se čas jakoby zastavil. Zemi na déle než půl roku ochromila ekonomická blokáda ze strany Indie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Památky v Nepálu rok po zemětřesení stále čekají na obnovu. Chybějí ale peníze. Natáčel o tom zpravodaj Jaromír Marek

„Abychom jen neobviňovali druhé, naše vláda a naši politici toho pro obnovu také mnoho neudělali,“ říká trpce Rabindra Puri, architekt, restaurátor a filantrop, který stojí za mnoha úspěšnými projekty.

„Blokáda je měsíc minulostí a najednou se prý ukazuje, že vláda zaspala a nepřipravila potřebný zákonný rámec.“

Rabindra by chtěl okamžitě začít s obnovou, má prý peníze i řemeslníky, ale nejde to. „ Ztratili jsme spoustu času, je to frustrující,“ dodává architekt.

Po chrámech na dubrbarském náměstí v Káthmándú zbyla prázdná místa | Foto: Jaromír Marek

V mezičase alespoň školí a připravuje svých 250 řemeslníků na okamžik, až rekonstrukce skutečně začne. Šikovní lidé v Nepálu nechybí.

Bahun je malíř a řezbář; zručných lidí, umělců, kteří zachovávají starou rodinnou tradici, je prý v Nepálu dostatek.

Obřady se konají v polorozbořených svatyních | Foto: Jaromír Marek

Ztráta na kulturním bohatství způsobená zemětřesením byla obrovská. Jak říká architekt Rabindra Puti, pokud Nepál neopraví památky brzy, ztratí zájem světové veřejnosti i turistů.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme