Chrudim nechala uzavřít ulici Na Kopanici. Hrozí tam zřícení svahů

27. duben 2016

Svahy u městských hradeb v Chrudimi se daly do pohybu. Jednu ulici už kvůli tomu radnice pro jistotu nechala uzavřít. Nechce totiž riskovat, že tam lidi zraní padající kameny.

Uzavírka komplikuje cestu víc chodcům než řidičům. Zavřená je ulice Na Kopanici, kam auta běžně nemůžou, povolený vjezd mají jen obyvatelé domů, kteří na této adrese bydlí.

Cesta ale slouží jako zkratka pro chodce, kteří se potřebují dostat do centra města, a často ji využívají například i maminky s kočárky, které neprojedou po Širokých schodech. Teď se ale místu musí vyhnout.

Svah se dal do pohybu

Důvodem opatření je narušený svah u městských hradeb. Velmi prudký kopec drží opěrné zídky, které patří různým majitelům. Jedna z nich je v havarijním stavu, kameny začaly padat dolů na cestu a nikdo nedokáže odhadnout, co se bude dít dál. Pokud by někdo se stavbami manipuloval, nebo se na místo snažil dostat, může nastat lavinovitý efekt a další uvolnění svahu.

Jak dlouho nebezpečná situace potrvá, se těžko odhaduje. Stavební úřad už majitele narušené zdi vyzval, aby ji zajistil. Jenže zásah potřebují i okolní pozemky, které patří městu. Ty musí nejdřív zkontrolovat statik, aby zjistil, jak vážná je situace a jak svahy zabezpečit. A to všechno bude nějakou dobu trvat. Zákaz vstupu Na Kopanici tak platí až do odvolání.

autor: kop
Spustit audio